Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

АПИ е плащала на фирмите от излишъците

Фирмите са работили срещу малки аванс, самофинансирали са се, а в края на годината получават всичките си пари с постановления, твърди Виолета Комитова

АПИ е плащала на фирмите от излишъците

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, заместикът ѝ Захари Христов и Ивайло Денчев - председател на АПИ, дадоха брифинг във връзка с бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. На снимката: Антон Кутев, Виолета Комитова (вляво). БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

На фирмите, ангажирани с поддръжката и ремонта на пътищата, се е плащало в края на всяка година с излишъците от бюджета. Тази схема на предишното управление разкри по време на пресконференция служебният регионален министър арх. Виолета Комитова, предаде репортер на БГНЕС. 

Комитова посочи, че в годините са залагани по-малко средства от необходимите. Тази година не прави изключение - заложени са 382 млн. лв., а са подписани договори за дейности на стойност 1,5 млрд. лв. 

„Фирмите са работили срещу малки аванс, самофинансирали са се, а в края на годината получават всичките си пари с министерски постановления и им се плаща от излишъци те", посочи тя.  

Още по темата

Комитова посочи, че целият гласуван бюджет за цялата година, който е четири пъти по-малък от необходимия – 1,5 млрд. лева, е бил разходван до края на април. 

„Очевидно при толкова много нужди от милиард половина за една трета от годината 382 милиона са се покривали нужди по работата, която са извършвали фирмите“, каза министърът. 

Тя изрази недоумение защо няколко години не са се спазвали числата, заложени в бюджета. 

„Бюджетът е закон за всички държавни организации. И как някой знае в началото на 2021 година, че в края ѝ ще може да осигури милиард и половина, защото ние не знаем. Ние не сме сигурни, че в края на годината ще има излишъци в бюджета, никой не знае към днешна дата, а с фирмите е договорена тази работа и те работят по всички пътища“, заяви министърът. 

Тя добави, че са задали въпрос към много институции в държавата, включително и в Народното събрание. 

Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев определи като лоша бюджетна практика да сключваш договори, които са необезпечени финансово и да разчиташ на излишък в бюджета. 

„В годините, в които те са си били на власт и знаят, че започната година ще я завършат, разбирам да се опитват да разчитат на излишъци, но в година като тази, когато ние видяхме, че има два-три, кой знае дали няма да имаме четири различни избора през годината, вероятността да управляват тези, които са правили бюджета е почти нулева. При това положение, да дадеш в бюджета 382 милиона, а да заложиш за разплащане милиард и половина, това го наричам форма на измама. Защото фирмите, с които си подписал договор и на които си обещал, че ще изплатиш парите, ти си ги измамил. Тези пари ги няма в бюджета. Първо, това е лоша бюджетна практика. Аз не съм убеден, че това не е нарушение на Закона за бюджета, защото по принцип да сключваш договори, които са необезпечени финансово, а тук става въпрос за договори от на практика 1,2 милиарда. Това според мен е въпрос на прокуратурата. Доколкото ми е известно това се разглежда в софийска градска прокуратура и има преписки. Надявам се да завърши колко се може по-бързо“, заяви той. 

Кутев посочи, че служебното им правителство си заминава след 1-2 седмици. 

„След това ще дойде друго, възможно е към нова година, когато евентуалните излишъци, ако изобщо ги има, най-вероятно ще има трето правителство, което ще е четвърто за тази година. Значи какво се оказва - тези хора са обещали пари, които по никакъв начин не могат да ги гарантират”, каза той и подчерта, че тази практика се прави години наред и посочи, че разликата между бюджетираните средства и разплатените средства са над 5 млрд. лв. само по тази дейност. 

"Става дума за 1,5 млрд. лева. минали през бюджетите, и над 5 млрд., които не са минали през бюджетите, т. е. които са разплатени с постановление на МС", посочи той. 

Според него когато едни пари се харчат по този начин се цели избягването на обществени поръчки. 

Той каза, че бъдещата актуализация има по-важна задача от това да запълва дупките на АПИ. 

„Аз много се надявам, ние, по-следващото правителство, този, който има възможност да осигурим тези пари за фирмите, защото голямата част от фирмите са си свършили работата и те е редно да си получат парите. Ние искаме тези пари да бъдат разплатени. Проблемът е обаче, че една група хора са заложили този милиард и половина, те са ги измами ли и тези хора досега бяха в министерските кресла, сега са в парламента", коментира Кутев.  

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Секви глупости четем, само и само някои да отърват отговорността и разследвания, а защо не затвор :)

Още от България
"Златни пясъци" прехвърля "Морско око Гардън" и други имоти в ново дружество