Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

АПИ отново възлага проверка на здравината на Аспаруховия мост

Целта е да се успокоят гражданите, че съоръжението не е опасно

АПИ отново възлага проверка на здравината на Аспаруховия мост

Снимка: БГНЕС/Красимир Делчев

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви, че през следващата седмица ще бъде направена нова експертиза за здравината и експлоатационната годност на Аспаруховия мост във Варна.

В съобщение до медиите агенцията посочва, че в процеса ще бъдат включени независими експерти от научноизследователската общност, както и преподаватели в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

АПИ твърди, че проверката ще бъде направена за успокоение на гражданите „след последните опити да се внуши, че то (съоръжението – бел. ред.) е опасно“.

Агенцията допълва, че в края на миналата година е извършено обследване от експерти от Института по пътища и мостове, което е заключило, че конструкцията на моста е здрава, а преминаването по него е безопасно. От Института са заявили, че има нужда да се ремонтират фугите, по което вече са предприети своевременни действия, допълва прессъобщението.

АПИ припомня, че Аспаруховият мост се ползва от 1976 г. и се състои от общо 11 съоръжения. Поетапното обновяване на моста започна през 2016 г. Досега са ремонтирани шест от съоръженията му, като за целта са вложени около 7,5 млн. лева от бюджета на агенцията.

Подменена е хидроизолацията на ремонтираните съоръжения. Освен това са монтирани нови дилатационни фуги, подновени са тротоарните конзоли, положена и е и нова армировка, посочва агенцията.

„Нанесено е защитно покритие на армировката, както и на видимите бетонни покрития за повишаване на устойчивостта при външни въздействия. Подобрено е отводняването на съоръженията. Положен е нов асфалтобетон, монтирани са нови ограничителни системи, отговарящи на изискванията и стандартите за ограничителни системи за пътища. Положена е нова хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация“, уточняват още от АПИ.

Същевременно са инвестирани над 480 хил. лева в ремонта на пътните връзки от и до кв. „Аспарухово“.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Той и да е опасен не вижам да имат избор ползващите го. 60км. трябват за да го заобиколиш и то ще да е целия в дупки заобиколния път, освен колата и пломбите ще се разтракат на заобикалящите. А за да се построи нов отидоха 8 години и 400 милиона лева.
0
 
3
 
1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
1876 г. - моля?

Още от България
Регионалното министерство пак ще пише жилищна стратегия