IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е осма в ЕС по ръст на цените на жилищата през първото тримесечие

Между 2010 г. и първото тримесечие на тази година жилищата у нас са поскъпнали с близо 40%, сочат данни на Евростат

13:32 | 08.07.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е на осмо място в Европейския съюз по ръст на цените на жилищата през първото тримесечие както на годишна, така и на тримесечна основа, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Между януари и март жилищните цени у нас са нараснали със 7,5%, което е над средното равнище в ЕС през периода от 6,1%.

Лидер по годишен ръст на цените на жилищата в съюза е Люксембург със 17%, следвана от Дания с 15,3%, Литва с 12%, Чехия с 11,9% и Нидерландия с 11,3%. По-голям годишен скок на цените на жилищата от България отчитат също Германия и Австрия – съответно 9,4% и 8,3%.

Кипър е единствената страна членка на ЕС, която регистрира спад на цените на жилищата на годишна база през първото тримесечие от 5,8%.

Спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. цените на жилищата у нас са нараснали с 3,2%, което е почти два пъти по-бърз темп в сравнение със средното равнище в ЕС.

Лидер по този показател е Естония с тримесечен ръст на жилищните цени от 6,6%, следвана от Дания с 5,8% и Литва с 5%. Преди България се нареждат още Чехия с 4,6%, Унгария с 4,5%, Люксембург с 4,3% и Нидерландия с 4%.

На ниво ЕС цените на жилищата през първото тримесечие са се повишили с 6,1% на годишна база, а в еврозоната те са скочили с 5,8%. Това е най-високият годишен ръст в еврозоната от четвъртото тримесечие на 2006 г., а в ЕС – от третото тримесечие на 2007 г. За сравнение, през четвъртото тримесечие на миналата година цените на жилищата нараснаха с 5,8% в ЕС и с 5,6% в еврозоната.

На тримесечна база жилищните цени са се повишили с 1,7% в ЕС и с 1,3% в еврозоната, отчита Евростат.

Отделна статистика на европейската статистическа служба за развитието на цените на жилищата и на наемите от 2010 г. до първото тримесечие на тази година сочи, че в България жилищните цени са нараснали с близо 40%, докато наемите са се покачили с по-бавен темп от около 15%.

Тенденцията цените на жилищата да нарастват по-бързо от тези на наемите е валидна и на европейско ниво. Между 2010 г. и първото тримесечие на 2021 г. жилищните цени в ЕС са скочили с 30,9%, а наемите са се увеличили с 15,3%. Евростат Евростат

17 страни членки на съюза отчитат по-бързо покачване на цените на жилищата спрямо наемите между 2010 г. и първото тримесечие на тази година. През периода жилищата са поскъпнали в 23 страни, а са намалели в четири, като най-силен ръст е отчетен в Естония  (+126,8%) и Люксембург (+108,2%). Евростат Евростат

Спадове са регистрирани в Гърция (-28,1%), Италия (-14,4%), Кипър (-8,9%) и Испания (-4,8%).

Тенденциите при наемите са различни. През десетгодишния период цените са нараснали в 25 страни членки, а са намалели само в две. Лидер отново е Естония със скок от 140,4%, следвана от Литва със 108,6% и Ирландия с 63,3%.

Спадове са отчетени в Гърция (-25,2%) и Кипър (-3,8%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
kmilchev
преди 2 години
Интересно е, че Литва, Латвия и Естония са в топ 6 по нарастване на цените 2010-2020. В Естония е цели 150% ръстът, а средната им заплата е 1150?, тоест 2300 лева, което не е нещо особено. А в България в момента е вече 1400-1500 лева средната (бруто).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 0
Alx
преди 2 години
То па един ръст... в градове като Видин, Монтана, Силистра, Ловеч, Сливен и тн може да купиш апартамент за 20 000лв, или пък декър имот в покрайнините с някаква постройка за същата сума... И в това ако има нещо европейско... Единствено София, Пловдив, Варна Бургас има някакво търсене което при тези цени само с една лека корекция на лихвите и всичко ще приключи. (отделна тема е че много пари с неясен произход се изпират/инвестират в имоти в големите градове).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
не беше отговор.. пиша по темата, сори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 2 години
при тия ниски лихви и работеща печатница от десетилетие, това е повече от нормално... да му мисли следващото поколение..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Щом има тъъпи шарани ще има и надъхани рибари с ароматни захранки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Ако се напънем още малко можем поне в тая статистика да станем първи! Хайде, не се стеснявайте.. купувайте на 3к евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Ernan Kortes
преди 2 години
Обадете се на 10 обяви на строители,агенции и задайте въпроса защо вдигат цените ,но се направете на ударени.Отговора беше...ами защото има малко предлагане и възприехме тази стратегия.....в превод ..има шарани,страх ..защо да не им сложим,20%,30%,40%...отгоре колкото може да носят повече ...това е реалността и който не вярва може да пробва и да се убеди сам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Varfor
преди 2 години
Като гледам как всеки втори се е фукнал да купува апартамент(и), за да ги дава под наем и как населеното започна да намалява дори в големите градове...Ще бъде много забавно до година-две.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още