IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е първа по ръст на инвестиционните сделки с имоти сред 60 страни

Стойността им е скочила със 153% през 2017 г. и достига 856 млн. долара, сочат данни на Cushman&Wakefield

11:30 | 20.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България е постигнала най-голям годишен ръст на инвестициите в недвижими имоти през 2017 г. сред 60 страни, включени в доклада Global Investment Atlas 2018 на консултантската компания Cushman&Wakefield. Инвестиционните сделки в България са нараснали със 153% спрямо 2016 г. и достигат 856 млн. долара, сочат данните на компанията.

Сред другите страни с най-голямо повишение на инвестиционните сделки с недвижими имоти са Виетнам (94%), Индонезия (87%), Аржентина (86%), Малайзия (79%), Бразилия (76%) и Турция (75%).

Най-голям спад пък е отчетен в Колумбия (-98%), Латвия (-75%) и Гърция (-67%).

В същото време България заема 32-ро място сред 40 страни по най-голям обем от трансгранични капитали през 2017 г., като изостава от Чехия и Румъния, но изпреварва Хърватия, Словакия и Русия. Първите три места заемат САЩ, Великобритания и Германия.

Припомняме, че миналата година беше белязана от няколко големи сделки с бизнес имоти и навлизането на южноафрикански фондове на пазара у нас. NEPI Rockastle купи "Сердика център" на бул. „Ситняково“ за малко над 200 млн. евро. В края на миналата година фондът придоби мол Paradise Center на бул. „Черни връх“ след рекордна за българския пазар на бизнес имоти сделка за почти 253 млн. евро. Друг южноафрикански фонд, Hyprop Investments, придоби The Mall за 176 млн. евро, а друг фонд, MAS Real Estate, купи търговските центрове „Галерия“ в Стара Загора и Бургас.

2017 г. е била рекордна за инвестициите в недвижими имоти, надвишавайки пика от 2015 г. Инвестиционните обеми в щастки долари са нараснали с 13,2%, а наемите на първокласни площи са се повишили с 1,7%, сочат още данните на C&W.

Лондон остава най-търсената дестинация за международните капитали, тъй като опасенията около Brexit бяха смекчени от спада на стойността на паунда и достъпността на града се оказва твърде голямо изкушение за чуждестранните инвеститори.

В същото време Мадрид скача с 45 места до второто място, като изпреварва Амстердам, а миналогодишният сребърен медалист Ню Йорк остава на шесто място.

В топ 25 на най-търсените градове от чуждестранните инвеститори в недвижими имоти доминират европейски и азиатски дестинации, като германските градове са особено добре представени. Хегемонията на градовете от топ 25 обаче намалява, като пазарният им дял пада под 50% за първи път в историята. В същото време броят на градовете на радара на чуждестранните инвеститори нараства с 4,5%.

Инвестиционните обеми в Европа са нараснали с 8,3% на годишна основа, като основна роля за по-добрия резултат са имали страните от Централна и Източна Европа, където броят на инвестиционните сделки с имоти отбелязва ръст от 19,2%. През миналата година азиатските инвестиции в Европа, Африка и Близкия изток са се повишили с 95%, сочат данните на C&W.

Доходността от имотни активи в световен мащаб е намаляла средно с 12 базисни пункта, сочи докладът на компанията. В България доходността на офис площите е отбелязала спад до 7,75%, на търговските площи – до 8,25%, а на индустриалните площи – до 9%.

C&W очаква тази година инвестициите в имоти в Централна и Източна Европа да продължат да растат благодарение на подобряването на икономиките на страните от региона и да достигнат 25 млрд. долара спрямо 14,5 млрд. долара миналата година.

Доходността вероятно ще се свие с още 45 базисни пункта спрямо 26 базисни пункта миналата година.

В същото време според прогнозите на компанията наемите ще нараснат с 2,8% след спад с 2,7% миналата година, което ще свижи пазара нагоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още