Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

КЗК разреши сделката за The Mall без пазарен анализ

Съвкупният оборот на купувача и продавача на мола не надвишават законоустановения праг, при преминаването на който се изисква становище на регулатора

КЗК разреши сделката за The Mall без пазарен анализ

Снимка: Assos Capital

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката за търговския център The Mall на бул. „Цариградско шосе“ в София, като подчертава в решението си, че заради недостатъчен оборот тя дори не подлежи на одобрение от регулатора.

Припомняме, че британското дружество Hystead Limited, собственост на Hyprop Investments и PDI Investment Holdings, обяви в края на юли, че чрез дъщерната си компания Balkan Retail NV придобива всички акции на българския собственик на мола AP Retail I.

Стойността на сделката е 156 млн. евро.

Компанията преговаря и за закупуването на площта, отредена за хипермаркет, която се заемаше от Carrefour и след това беше поета от банката кредитор на веригата Уникредит Булбанк на търг за принудителна продан.

Това е втори опит за прехвърляне на търговския център, след като южноафриканският публичен инвестиционен фонд NEPI се отказа от The Mall и вместо това придоби „Сердика център“ на столичния бул. „Ситняково“.

КЗК подчертава, че съгласно предоставения годишен финансов отчет Balkan Retail NV не е осъществявало дейност на територията на страната през 2016 г. и не е реализирало оборот. Заради това общият оборот на участниците в концентрацията се формира само от оборота на AP Retail, а той е под законоустановения праг, при преминаването на който се изисква одобрение от регулатора.

Заради оборотите КЗК не е извършвала и пазарен анализ, тъй като сделката не попада в обхвата на текстовете от Закона за защита на конкуренцията.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от България
България е на пето място в ЕС по ръст на строителството през януари