Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

ДНСК отново спира строителството на "Златен век"

Строителното разрешение на "Артекс Инженеринг" е изтекло още през януари 2020 г., съобщи началникът на строителния надзор арх. Влади Калинов

ДНСК отново спира строителството на "Златен век"

Протест пред сградата на МРРБ. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) отново спира строителството на сградата "Златен век". Този път причината е изтекло разрешение за строеж. След обстоен анализ на всички материали по казуса от строителния надзор са категорични, че разрешението на "Артекс Инженеринг" е било до началото на 2020 г. Това съобщи началникът на ДНСК арх. Влади Калинов на пресконференция в МРРБ, цитиран от bTV.

Още по темата

От надзора са категорични, че всичко, построено след тази дата, ще трябва да бъде разрушено.

От ДНСК потвърдиха, че Върховният административен съд не се е произнасял по давността на разрешението, а заключението на първа инстанция, че строителното разрешение е валидно най-малко до края на 2022 г., е некоректно направено.

Архитект Калинов обяви, че всичко, което се е случвало до момента със сградата, е било с пълната подкрепа на Столичната община.

По-рано днес пред строителното министерство имаше протест на служители на „Артекс Инженеринг“ заради „Златен век“.

От строителната компания обявиха, че сградата в столичния район "Лозенец" ще бъде построена и подчертаха, че ако отново бъдат предприети действия срещу строителството, ще заведат иск срещу държавата в Страсбург за вреди в огромни размери.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Това е нелепо, на мястото на Артекс и аз бих предприел съдебни действия срещу държавата, дори няма да влизам в подробности около текущите драми. За мен е важно че сградата вече е построена, бетона е излят, щом държавата е била безстопанствена досега то щетата е за нейна сметка не може да си играе като дете на спри-пусни, тя така утре ще реши че и моят блок е незаконно строен и ще иска да го събаря(те всички сгради в България са строени с някакви законови нередности, не вярвам че съществува една която да е спазила всичко при строителството си). Да зле са законите и спазването им в България но такова е положението, за следващия строеж се опитваме да сме по-коректни и така, но не трябва да се връщаме да събаряме вече направеното.
0
 
1
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Странно как може да има казус със строително разрешение. В крайна сметка се издава за 5г или колкото е там и има дата - абсурдно е. Друг е въпросът, че ББ не трябваше да дава разрешение за толкова висока сграда в района - хотел Витоша стига. Ако се стигне до разруаваше на сградата изцяло и създаване на малка градинка би било прекрасно при каквито и да било санкции от съд в Страсбург. София се презастрои и вече няма въздух в града.

Още от България
Главният архитект на София: Вече има жалби за презастрояване на кв."Сухата река"