IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата връща на ДНСК контрола върху малките строителни обекти

Приемателната комисия ще може да отказва Акт 16 при липса на технически паспорт и сертификат за енергийни характеристики

09:20 | 14.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) отново ще контролира и малките строителни обекти, освен големите. Това предлага Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с промени в наредба №13 от 2001 г. за принудителното изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи. Текстовете са публикувани за обсъждане на сайта на ведомството и на портала за обществени консултации strategy.bg.

В мотивите си министерството посочва, че поправките са продиктувани от необходимост за “актуализиране, усъвършенстване и прецизиране на действащите разпоредби”.

През 2011 г., при първото правителство на Бойко Борисов контролът върху незаконното строителство на малки обекти от четвърта, пета и шеста категория – жилищни и смесени сгради със средно и ниско застрояване, вили, сгради и съоръжения с площ до 5 хил. кв. м, недвижими културни ценности от местно значение, реконструкции, преустройства и т. н., беше поверен на общините.

В правомощията на ДНСК останаха само големите обекти от първа, втора и трета категория – промишлени единици, национални обекти, специфични строежи, пътища от републиканската пътна мрежа и други.

Още при приемането на тези промени се породиха опасения, че ще има злоупотреби на местните администрации по места. Доказателствата в подкрепа на това твърдение не закъсняха, като лошите примери са най-вече по Черноморието – с незаконно и неправомерно застрояване върху дюни и защитени територии и нерегламентирано строителство върху плажове, както и строителство в забранените за дейности зони край язовирите.

Поправките могат да се обяснят с последните случаи на незаконно строителство по Черноморието. За незаконните строежи край Иракли дори и регионалният министър призна, че ДНСК е с вързани ръце и само общината в Несебър може да направи нещо, но ако поиска. 

Прецизира се процедурата по избор на изпълнител за принудително събаряне на сгради, които не са премахнати доброволно от собствениците им.

С промени в наредба № 2 от 2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите се предлага да се удължи двойно срокът за назначаване на държавна приемателна комисия, която да издаде Акт 16 за строеж.

Комисията, която издава разрешение за ползване на сградите, може да откаже такова, ако не са съставени технически паспорт и сертификат за проектни енергийни характеристики, предвиждат още промените. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още