IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДНСК вече ще проверява само големите строителни обекти, а общините – малките

Това предвиждат подготвяните промени в Закона за устройство на територията

16:20 | 27.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
ДНСК вече ще проверява само големите строителни обекти, а общините – малките

Дирекция „Национален строителен контрол“ (ДНСК) в бъдеще ще осъществява контрол, включително и за незаконно строителство, само върху големите строителни обекти от първа до трета категория. За контрола на по-малките обекти - от четвърта до шеста категория - отговорност ще носят съответните звена на общините. Това предвиждат част от подготвяните промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), стана ясно по време на пресконференция на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в сряда.

Според ресорния министър Лиляна Павлова така ще има по-ясно разграничаване на функциите при контрола в строителството. Очаква се промените в ЗУТ да влязат в сила в началото на следващата година, след като бъдат обсъдени и приети от парламента.

Investor.bg се обърна за коментар към ДНСК относно предстоящите промени в ЗУТ.

От дирекцията обясниха кои се предлага да са новите правомощията на общините. Те вече ще имат възможност за издаване на заповеди за спиране на незаконни строежи, за забрана за ползване на строежи, които не са въведени в експлоатация по законоустановения ред и за премахване на незаконни строежи от четвърта, пета и шеста категория. Общините ще могат да осъществяват цялостен контрол върху строежа - от разрешаването му до въвеждането му в експлоатация. Според ДНСК всички тези дейности ще се концентрират в един административен орган, което ще подпомогне по-бързото и ефективно образуване и приключване на административните производства.

Към днешна дата общинските администрации имат еднакви правомощия с ДНСК за предприемане на действия по спиране на строежи с нарушения по ЗУТ от първа до шеста категория, но експертите от дирекцията обясняват, че в общия случай контролът се осъществява от ДНСК. 

В сега действащия ЗУТ е записано, че общините осъществяват цялостен контрол по отношение на законосъобразното изпълнение и ползване на строежите, че могат да съставят актове за всички нарушения на ЗУТ за строежите от първа до шеста категория (с някои изключения). В същото време кметовете на общини също могат да издават заповеди за спиране на строежи с нарушения от първа до шеста категория.

С въвеждането на ясно разграничени правомощия и задължения ще стане невъзможно прехвърлянето на отговорности между общинските администрации и ДНСК. За всеки конкретен случай на неизпълнени задължения ще е ясно коя е отговорната администрация.

Вижте интервю на Investor.bg с началника на ДНСК Милка Гечева

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още