IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Гечева: Предстои да бъдат премахнати над 60 незаконни строежа край язовири

Общо 132 заповеди за премахване на незаконни строежи край водоемите са влезли в сила, изпълнени са 71, съобщи началникът на ДНСК

07:30 | 27.10.11 г. 4
<p>
	Милка Гечева. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Милка Гечева. Снимка: Личен архив

Инж. Милка Гечева е завършила Висшия институт по архитектура и строителство (понастоящем – Университет по архитектура, строителство и геодезия). Тя е строителен инженер по „Водоснабдяване и канализация“ със специалност „Пречистване на води“. Работи като проектант до 1999 г., когато постъпва в Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК). Заема последователно длъжностите началник на отдел „Строителен контрол“, директор на дирекция „Строителство“ и заместник-началник на ДНСК. От ноември 2010 г. е назначена за началник на ДНСК.

С инж. Гечева разговаряме за резултатите от проверките за незаконно строителство край язовирите и в курортните комплекси, за акциите срещу кабелните мрежи и базовите станции на мобилните оператори, както и измененията в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които ще позволят да се спре прехвърлянето на топката между държавата и общините при строителния контрол.

- При съвместна проверка със Столична община на сгради в София беше установено, че 420 сгради се ползват без необходимите разрешения. Какво произтича оттук насетне за собствениците?

Разпоредбите на Закона за устройство на територията не допускат ползване на строежите, завършени след 09.04.1993 г., без да са въведени в експлоатация. При констатиране на незаконосъобразно ползване на строеж се предприемат действия както за образуване и провеждане на административно производство по забрана на ползването на строежа, така и за образуване на административно-наказателни производства за налагане на глоби и имуществени санкции на ползвателите според условията на Закона за административните нарушения и наказания.

От Сектор София към Регионална дирекция за национален строителен контрол - Югозападен район са издадени заповеди за забрана на ползването на 326 жилищни сгради, което означава, че трябва да се прекъсне захранването им с електрическа енергия и вода. Забранява се и достъпът до строежите, като се определя немалък срок за доброволно изпълнение. В този срок собствениците биха могли да поискат и получат от Столична община удостоверение за въвеждане в експлоатация. След издаване на документа няма пречки да продължи обитаването на сградите.

- Как ще се търси отговорността за неиздаването на Акт 16 на тези над 400 сгради?

Жилищните сгради са предимно от 4-та и 5-та категория и подлежат на въвеждане в експлоатация от Столична Община с удостоверение за въвеждане в експлоатация. За тях не се провежда държавна приемателна комисия и не се съставя протокол обр. 16.

Въвеждането в експлоатация на строежите става по инициатива на собствениците, след подаване на искане в общинската администрация. ДНСК не разполага с информация колко от тях са представили необходимите документи в общината и са поискали издаване на удостоверение за въвеждане в експлоатация.

На нарушителите - физически лица се налага глоба в размер от 100 лв. до 500 лв., а на юридически лица - имуществена санкция от 1 000 лв. до 10 000 лв.

- Защо толкова много сгради в София са без разрешение за ползване?

Въвеждането в експлоатация на строежите става по инициатива на собствениците. Действащата в момента нормативна уредба по устройство на територията не регламентира конкретни срокове за въвеждане на строежите в експлоатация. Няма законова възможност държавата по административен ред да се намесва в частно-правни взаимоотношения, уредени с договори. Отговорност за законосъобразното ползване носят собствениците на имотите.

Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
До тук един на нула за Розовата Пантера/Росен Плевнелиев/, Очаквам възпитаниците на Розовата Пантера да се довършат сами със злобата и глупостта си, както тези, които дойдоха с автобуси да гласуват за родината си в Моята Държава. Ще дам на ДНСК разликата от балотажа. Разликата от изборите 6%/6 По Рихтер/ я дадох на тези, които са си го поръчали, доказаха че са толкова жестоки и злобни, че могат да хвърлят един бой до умирачка и на Мохамед/Муамар Кадафи/. Нека този път да си остане за тяхна сметка. От повече от 4000 години се повтаря едно и също и единственото, което досега ме е крепяло да не си утекча е желанието ми всяко следващо повторение да е по-хубаво и по-човешко от предходното. Възстанових Тракийските Светилища и имам намерение да предизвикам изобилие в добивите на природни ресурси и да подобря здравето на всички, без значение какво изповядват, за мен Библията и Корана нямат никаква сила, защото грешно тълкуват природните закони.Бъдете добронамерени и така няма да си навредите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
Доста тъпо интервю. Направени са 100 проверки, написани са 10 акта. И кво? Опасните сгради са извън правомощията ни. Въвеждането в експлоатация си е проблем на собствениците.... Нищо ново под слънцето. Хпрата са си дали парите, живеят на промишлен ток, без разрешение за ползване, но това си е техен проблем. ДНСК може само да мине да ги глоби отвреме навреме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Колибите на всички пенсионери да се махнат, за да има място за къщите на митничарите. :)) Весело предизборно интервю. Само след 3 дни вече няма да е актуално ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Tony
преди 12 години
Да не би тази тази снимка да е от личния архив на ГЕРБ??:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още