Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Георги Шопов: Пазарът на жилищни имоти има нужда от либерализация

България е една от малкото държави без ясна жилищна политика, посочи председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи

гледано: 3856   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Предложените промени в Закона за местните данъци и такси няма да доведат до съществени изменения на пазара на жилищни имоти – няма да подобрят качеството и стойността на жилищните продукти. Това мнение изрази Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgariа.

Още по темата

Шопов посочи, че предложението за намаляване на данък сгради с 50% само за едно основно жилище на един гражданин не би имало отражение върху пазара, тъй като то е частична мярка и не е в правилната посока.

Той изтъкна, че по-ниският данък няма да увеличи интереса към жилищата, да доведе до повишение на броя на имотите, отдавани под наем, или да генерира ръст в продажбите им.

Председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи коментира, че България остава една от малкото държави без ясна жилищна политика.

По думите му честата промяна на Закона за местните данъци и такси се дължи на факта, че той е един от най-конкретизираните, като изменението му е възможно да се осъществи най-лесно и бързо.

Според Георги Шопов обаче желанието за „раздвижване“ на пазара би било постижимо чрез съвсем различни методи.

„Съвременната жилищна политика в едно демократично общество не би трябвало да се гради чрез въвеждане на рестрикции, санкции и изменения на съществуващите закони. За да се насърчи пазарът, той трябва да се либерализира. Режимът за получаване на разрешителни за строеж, цялата дейност по осъществяването му и привеждането на сградите в експлоатация – също“, категоричен е експертът.

Той смята, че именно тази либерализация би довела до нормализиране на цените за потребителите, тъй като така предлагането ще надвишава търсенето и същевременно ще повиши качеството на жилищата с оглед на нарасналата конкуренция.

Шопов подчерта и необходимостта при промените в жилищната политика в България да се обособят два отделни стълба – на съществуващ сграден фонд и на новоизграждащ се такъв. Според него различията в принципите им пораждат необходимостта от разделение между тях.

Защо предлагането намалява, а търсенето на жилища се повишава? Каква е ролята на държавата и на бизнеса в провеждането на адекватна жилищна политика?

Повече от разговора вижте във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Печалбата на Jumbo в България спада с над 1 млн. евро през първото полугодие