Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Жилищният пазар у нас между треска за имоти и опасения за балон

Годината през погледа на консултант, предприемач, банкер, сайта Imoti.net и читател на Investor.bg

Жилищният пазар у нас между треска за имоти и опасения за балон

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor.bg

2021 - още една година, белязана от дълбоки промени в икономиката, политиката и обществото вследствие на пандемията от коронавирус, вече е история. Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последната година в специалната секция „Икономиката през 2021".

Жилищният пазар в България изпраща най-силната си година по брой сделки от финансовата криза насам. От началото на годината до края на септември изповяданите сделки у нас са близо 173 хил., показаха данни на Агенцията по вписванията към края на третото тримесечие. Ръстове през деветмесечието, в повечето случаи двуцифрени не само в сравнение с пандемичната 2020 г., но и със силната за пазара 2019 г., постигаха и четирите най-големи града в страната – София, Пловдив, Варна и Бургас, а през второто тримесечие сделките в София достигнаха най-високото си ниво от съответно 2008 г. и от 2005 г. насам, когато започва воденето на статистика.

Силният интерес към жилищата за покупка логично повиши и цените им. Данни на Националния статистически институт (НСИ) за второто тримесечие (последното, за което е налична информация) показаха ръст на цените в цялата страна с 9,1% на годишна база. В София той е още по-голям – почти 12%, а в Пловдив достига 8,1%. Малко по-бавно са нараснали цените в двата големи града по Черноморието Варна и Бургас – съответно със 7,5% и 4,3% на годишна база.

Нарушаването на веригите за доставка в строителството обаче подложи на натиск строителните предприемачи у нас. Рязкото поскъпване на строителните материали увеличи разходите им за строителство, възникна и недостиг на основни материали като желязо, тухли, арматура, хидроизолация. В резултат на това в медиите се появиха съобщения за строителни компании, които са на ръба на фалита, защото са побързали да продадат имоти „на зелено“, без да вземат предвид поскъпването на материалите. Имаше и предприемачи, които решиха да отложат стартирането на нови жилищни проекти в очакване на по-добри времена.

2021 беше година, в която и ипотечното кредитиране растеше с ускорени темпове наред със сделките. Данни на БНБ показаха, че през октомври у нас са отпуснати ипотечни кредити на обща стойност 13,7 млрд. лв., което е нарастване с 16,5% на годишна база. Бързите темпове на жилищното кредитиране разтревожиха БНБ, която през декември вдигна нивото на антицикличния капиталов буфер до 1,5% от началото на 2023 г., след като само три месеца по-рано го увеличи на 1% от началото на октомври догодина.

В мотивите си централната банка посочи, че високите нива на кредитна активност при жилищните заеми създават потенциален кредитен риск и предпоставка за увеличаване на задлъжнялостта. Това може да се отрази негативно на способността на кредитополучателите да обслужват задълженията си и да увеличи лошите заеми, предупреди БНБ.

Така обобщено изглеждаше жилищният пазар у нас през изминалата година. А какъв беше той през погледа на консултант, предприемач, банкер, специализирания сайт за имотни обяви Imoti.net и читател на Investor.bg, кои фактори ще оказват най-силно влияние на пазара тази година и ще продължат ли да растат цените на жилищата, вижте в годишната ни анкета.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
5
 
4
 
11
Веск до: Absolute_Amateur
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
През 2008ма в София 3 заплати средни купуваха един квадратен метър. Сега една заплата е един кв. метър и то грубо и в най-общи линии е едно и също навсякъде. Лихвите са ниски. Да се вдигнат означава да фалират държавите с дълг надвишаващ годишния БВП. САШ, Япония, Франция, Италия, Испания и много, много други. Леко вдигане да, но то сега тругваме от отрицателна лихва на централните банки към търговските. Цените си пълзят нагоре с 5-10 процента годишно. Има скрита инфлация, имаме и догонване уж на ЕС. РЯзък скок не е имало нито на цени, нито на ипотеки, нито на сделки. Има ръст. Сериозен някъде, но не и революционен. Цикъла при имотите е грубо на 20 години, което е доста повече от цикъла на икономиката - 12 години примерно. Великият Китай стана велик с 30 процента от БВП образуван покрай строителството. Същото е в САЩ. Без жил. строителство САЩ съвсвм ще липсват. Само факти. Нищо лично. Балон - да. Вероятно сега започва обаче. Ето - подгониха и биткойна. Спукване 2025та.
4
 
5
 
10
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Той балонът си знае работата. Ако ще чакаме балонът да се спука може и да си одъртеем като квартиранти примерно. Квартирант на малка пенсия - кеф. Има си показател - достъпност на жилищата. У нас жилищата са достъпни принципно. Една заплата си е почти един квадратен метър. Много по-добре сме от почти всички страни в Европа и света. Особено пък за ЕС. Та наистина има две тенденции. Едната е да речем ДЕМОГРАФСКАТА. Тя подсказва сериозно намаляване и застаряване на българите, но не веднага. Това върви бавно. ДРУГАТА - забогатяваме, факт, бавно, но неотменно. Членството в ЕС ни тегли - за жалост като позорни опашкари, но ни тегли напред и нагоре. Преди години народа продаваше доста земя за да купува жилища, после започнаха да влагат пари работещите в чужбина, местеха се хора към най-големите градове. Дойдоха европари , а и чужденци. Няма да остане празна земята ни българска. Последните години от селата и малките градове народа купува в по-големите градове. Определено освен София и най-големите атрактивни се оказват В. Търново, Перник, Шумен, а интерено не толкова по-големите от тях Сливен и Добрич примерно. Та ако чакате пукане - да, но не сега. Инфлацията тепърва ще подплаши 60 милиарда лева в депозити. Важното е да се овладеят инфлацията и енергийните цени. АЗ НЕ ЗНАМ КОЙ ЩЕ ДВИЖИ ПАЗАРА ЗАНАПРЕД. Предполагам ще се намеси и факторът - ГЕТА. Много нещо се настрои - вярно. Има квартали в най-големите градове застроени от 10 и повече години. Ни улици, ни паркове, ни тротоари, ни паркоместа. Внимавайте за това. Ако районит 10-20 години прилича на строителна площадка и гето може така и да си остане. Големите общини не се справят с това. Внимавайте с избора. Относно цените - ами от 2009та насам яко се печатат пари. Само ковида е добавил 9 трилиона евро новонапечатани. Не буквално, но това са пари, кото централните банки изливат на пазара, основно към търговските банки и правителствата. Инфлацията обезценява дълговете на свръхзадлъжнялата планета. Какво като ние сме с малки дългове? САЩ, Япония, Китай, Франция, Италия, Испания и т.н. МАсово са затънали в дългове. Дълг надвищаващ 1, нека е 1,2 пъти БВП никой не е успявал да върне. Никога и никой. За да се понася дълга какво правим - ниски лихви. Та и лихвите няма как да св вдигат много. Чакането за ниски цени е право на всеки. Да, балонът ще се спука. По-скоро след 3 години , а не сега.
1
 
7
 
9
Absolute_Amateur до: rashkovg
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Едно допълнение към написаното от теб... +40% ще постигне този, който успее да продаде сега. Като погледнеш на пазара колко оферти за продажба на завършени жилища има, ще ти стане ясно колко предлагат. Но факт е, че масово хората решават да продават в фазата на корекция, когато процесите са динамични и цените падат рязко!
0
 
10
 
8
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Дори не пуспех да прочета цялата статия. Всички повтарят една и съща мантра, че имотите ще продължат да поскъпват, което е в противоречие с логиката на цикличността на пазара. Ако това нещо продължава и хората от бранша, подкрепяни от медиите, не спрат да въвеждат населението, което хал хабер си няма от сектор недвижими имоти, може да се повтори лошия сценарии от 2008г. В момента пазара е движен от СТРАХ, това го казват и големи световни специалисти, а също така и наши. Но когато започнат корекциите на пазара, което ще се случи рано или късно, страха ще е още по-голям!!!
0
 
7
 
7
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Дори не пуспех да прочета цялата статия. Всички повтарят една и съща мантра, че имотите ще продължат да поскъпват, което е в противоречие с логиката на цикличността на пазара. Ако това нещо продължава и хората от бранша, подкрепяни от медиите, не спрат да въвеждат населението, което хал хабер си няма от сектор недвижими имоти, може да се повтори лошия сценарии от 2008г. В момента пазара е движен от СТРАХ, това го казват и големи световни специалисти, а също така и наши. Но когато започнат корекциите на пазара, което ще се случи рано или късно, страха ще е още по-голям!!!

Още от България
През март започва строителството на нови три километра от трета линия на метрото