Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Сделките с имоти в София се забавят леко, но остават на високо ниво

Несебър регистрира най-голям ръст на изповяданите сделки през третото тримесечие

Сделките с имоти в София се забавят леко, но остават на високо ниво

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След рекордното второ тримесечие сделките с имоти в София намаляват леко на тримесечна база, но продължават да отбелязват значителни годишни ръстове както спрямо 2020, така и спрямо 2019 г., сочат данни на Агенцията по вписванията.

Между юли и септември в столицата са вписани 8732 сделки с имоти, което е под равнището между април и юни от 9736. Спрямо същия период на миналата година обаче те растат с 25,3%. Ръст от 27% е отбелязан и спрямо третото тримесечие на 2019 г.

От началото на годината в София са вписани 25 151 сделки с имоти, което е с 35,2% повече спрямо същия период на миналата година и с 24,6 на сто над равнището през деветмесечието на 2019 г.

Същата е картината и в Пловдив, който също отбеляза рекорд по брой сделки през второто тримесечие. Там между юли и септември са вписани 4664 сделки с имоти при 4892 едно тримесечие по-рано. На годишна база обаче изповяданите сделки с имоти в града под тепетата са с 19,2% повече. Те също така са с 34,6% над равнището през същия период на 2019 г.

За деветмесечието в Пловдив са вписани 13 200 сделки с имоти, като те са с 37,2% повече от същия период на 2020 г. и с 29,7% над броя им през 2019 г.

И докато в София и Пловдив сделките с имоти отчитат леко забавяне на тримесечна база, по Черноморието третото тримесечие е било по-силно за сделките с имоти от второто. Във Варна и Бургас между юли и септември са вписани съответно 4280 и 2519 сделки с имоти, като и в двата града броят им нараства на тримесечна база спрямо съответно 3914 и 2045 сделки през второто тримесечие на тази година.

За тримесечието Варна отчита годишен ръст на изповяданите сделки с 20% спрямо 2020 г. и с 28,6% спрямо 2019 г., докато в Бургас сделките растат още по-осезаемо - съответно с 35,7% и 38,8%. От началото на годината в морската столица са вписани 10 772 сделки с имоти, което е ръст с 22% на годишна база. В Бургас през същия период са изповядани почти 6000 сделки (5987), като те нарастват с 40,7% спрямо 2020 г.

Двуцифрен ръст на ипотечното кредитиране

Тримесечието е било силно и за ипотечното кредитиране в четирите най-големи града в страната. В София между юли и септември са вписани 4378 ипотеки, което е ръст 25% спрямо същия период на миналата година. За деветмесечието те достигат 12 412 и също растат двуцифрено – с 26,3%, на годишна база.

Още по темата
В Пловдив вписаните законни и договорни ипотеки нарастват с 26,7% на годишна база през третото тримесечие и с 41,7% от началото на годината, като общият им брой от януари до края на септември е 3537.

Във Варна ипотечните кредити за деветмесечието, отчетени в Агенцията по вписванията, са 3521, като нарастват с 23,4% на годишна база. Само през третото тримесечие те се увеличават с 24,1% спрямо същия период на миналата година.

Подобна е картината и в Бургас, където вписаните законни и договорни ипотеки растат за деветмесечието с 29,8% на годишна база и със 17,5% само през третото тримесечие.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
2
 
7
OPASEN до: Bones
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Определено не сме в хипер инфлация - изобщо не сме близо до този термин, който използваш! Явно си по-млад и не си спомняш 1996 година в България - тогава имаше хипер инфлация... Настоящата инфлация идва от напечатаните трилиони - за това си прав, НО ако следиш новините тези трилиони скоро ще започнат да намаляват, а Централните банки скоро започват увеличаване на лихвите. Точно заради това ще е постепенно... Друго ... Много НЕ СИ ПРАВ за причината за кризата от 2007-2008 година - кокошарниците се балонизираха и наляха масло в огъня, но огъня дойде от ... петрола!! За справка виж котировките в годините до лятото на 2008 година!! Това наля инфлация, защото петролът оказва влияние на всичко (!), а следващото следствие е, че домакинства фалираха!! Чак след това фалираха банки, защото хората не можеха да си плащат ипотеките и така се спука и балона при имотите, който беше породен от ... петролната инфлация!! Между другото в момента петролът отново е в здрав тренд, както до лятото на 2008 година!! ;-) Наблюдавай го внимателно, защото ако ще става нещо, то най-вероятно от там ще дойде ;-)
3
 
2
 
6
Bones до: OPASEN
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Щеше да е постепенен, ако не бяхме в хиперинфлация. Глобална! И някой хора много бързо забравиха, че първата криза дойде точно в резултат от надутия балон при кокошарниците. Това, което се случва сега е резултат на кризата от 2008 и напечатаните досега трилиони. Другото десетилетие не очаквам абсолютно нищо. С икономика на кредит, катастрофална демография и тотална социална деградация, тухлите ще са ни най-малкия проблем.
1
 
7
 
5
OPASEN до: novata_ikonomika
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Според мен спадът ще е постепенен - това не са домати, които са започнали да се развалят и цената да им падне на 50% от днес за утре! Някои хора ще се усетят веднага, други малко по-късно, трети - мноооого късно... Ще има и хора, които до последно ще си мислят, че спадането е спекулативно и цената ще се върне скоро! Да, ама не - цената ще се върне наистина, но няма да е скоро - теорията за икономическите цикли го казва ;-) Аз казвам, че след около една година цената ще започне да спада и така 3-4 години, а настоящите цени ще видим чак другото десетилетие! Живи и здрави, разбира се, за да ги видим :-)
0
 
8
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Както винаги ударът ще дойде изведнъж с рязък спад а не постепенен
2
 
13
 
3
Varfor до: mrynmryn
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Стоя и чакам да видим с колко е пораснало населението на София за 2021. След спада от 17 хил. през 2020, залагам на поне още толкова през 2021.

Още от България
Google купува офис комплекс в Лондон за 1 млрд. долара