IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с имоти в София се забавят леко, но остават на високо ниво

Несебър регистрира най-голям ръст на изповяданите сделки през третото тримесечие

18:57 | 09.11.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Над 170 хил. вписани сделки в страната от началото на годината

В цялата страна през третото тримесечие са вписани 67 328 сделки с имоти, което е ръст с 18,8% спрямо същия период на 2020 г. и с 22,2% спрямо третото тримесечие на 2019 г. От началото на годината у нас са изповядани 172 730 сделки с имоти, като броят им нараства на годишна база с 30,6%. Спрямо 2019 г. повишението също е двуцифрено – със 17 на сто.

За деветмесечието в страната ни са вписани и 27 927 законни и договорни ипотеки, като при тях ръстът спрямо 2020 г. е с 24,3%, а спрямо 2019 г. броят им се увеличава със 7,2%. Само между юли и септември вписаните ипотечни кредити са 12 239, като растат двуцифрено спрямо 2020 и 2019 г. със съответно 20% и 10,4%.

Несебър с най-голям ръст на сделките

През третото тримесечие най-голям ръст на изповяданите сделки с имоти у нас е регистриран в Несебър. Там са вписани 2572 сделки с имоти, като броят им нараства с 84,8% спрямо същия период на миналата година. В местната агенция по вписванията се регистрират и сделките в Слънчев бряг, което предполага активен пазар на ваканционни имоти в региона. Третото тримесечие е било силно и в Царево, където вписаните сделки нарастват с 57,8%, и в Балчик с ръст от 46,7%. В Поморие през третото тримесечие са вписани 666 сделки, като броят им също расте с 34,4% на годишна база.

Оживление има и в планинските курорти. В Разлог, където попада Банско, вписаните сделки с имоти през третото тримесечие са нараснали със 77,8% на годишна база – 763 спрямо 429 през същия период на миналата година. В Самоков, където се изповядват сделките и от Боровец, увеличението е с 9,2% на годишна база. В Смолян, където попада и Пампорово, сделките растат с близо 21%. В Чепеларе те се увеличават с 16%.

Силен ръст през третото тримесечие е отчетен и в близки до София градове. В Перник изповяданите сделки с имоти нарастват с 42,1% на годишна база до 651. В Костинброд увеличението е с 48,2% до почти 300 сделки.

Силен ръст на изповяданите сделки между юли и септември е отчетен също в Търговище с 21,2%, в Сливен с 26,8%, в Казанлък с 20,6%, в Добрич с 27,9%, във Велико Търново с 12,6% и в Пазарджик с 14,3%.

В Стара Загора вписаните сделки с имоти през третото тримесечие са по-малко в сравнение с второто – 1406 спрямо 1440, но на годишна база броят им расте с 6,5%. В Русе също е отчетен годишен ръст на сделките, но само с 2,6%. Още по-малък е той в Плевен – 0,4%. Над 1000 сделки за едно тримесечие са вписани и в Ямбол, където броят им се е увеличил с 3,1% на годишна база.

Годишни спадове на изповяданите сделки през третото тримесечие са отчетени само в 15 от общо 113 служби на Агенцията по вписванията, сред които Белоградчик, Дряново, Елена, Лом, Пирдоп и Сандански.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
OPASEN
преди 2 години
Определено не сме в хипер инфлация - изобщо не сме близо до този термин, който използваш! Явно си по-млад и не си спомняш 1996 година в България - тогава имаше хипер инфлация... Настоящата инфлация идва от напечатаните трилиони - за това си прав, НО ако следиш новините тези трилиони скоро ще започнат да намаляват, а Централните банки скоро започват увеличаване на лихвите. Точно заради това ще е постепенно... Друго ... Много НЕ СИ ПРАВ за причината за кризата от 2007-2008 година - кокошарниците се балонизираха и наляха масло в огъня, но огъня дойде от ... петрола!! За справка виж котировките в годините до лятото на 2008 година!! Това наля инфлация, защото петролът оказва влияние на всичко (!), а следващото следствие е, че домакинства фалираха!! Чак след това фалираха банки, защото хората не можеха да си плащат ипотеките и така се спука и балона при имотите, който беше породен от ... петролната инфлация!! Между другото в момента петролът отново е в здрав тренд, както до лятото на 2008 година!! ;-) Наблюдавай го внимателно, защото ако ще става нещо, то най-вероятно от там ще дойде ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Bones
преди 2 години
Щеше да е постепенен, ако не бяхме в хиперинфлация. Глобална! И някой хора много бързо забравиха, че първата криза дойде точно в резултат от надутия балон при кокошарниците. Това, което се случва сега е резултат на кризата от 2008 и напечатаните досега трилиони. Другото десетилетие не очаквам абсолютно нищо. С икономика на кредит, катастрофална демография и тотална социална деградация, тухлите ще са ни най-малкия проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
OPASEN
преди 2 години
Според мен спадът ще е постепенен - това не са домати, които са започнали да се развалят и цената да им падне на 50% от днес за утре! Някои хора ще се усетят веднага, други малко по-късно, трети - мноооого късно... Ще има и хора, които до последно ще си мислят, че спадането е спекулативно и цената ще се върне скоро! Да, ама не - цената ще се върне наистина, но няма да е скоро - теорията за икономическите цикли го казва ;-) Аз казвам, че след около една година цената ще започне да спада и така 3-4 години, а настоящите цени ще видим чак другото десетилетие! Живи и здрави, разбира се, за да ги видим :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
novata_ikonomika
преди 2 години
Както винаги ударът ще дойде изведнъж с рязък спад а не постепенен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
Varfor
преди 2 години
Стоя и чакам да видим с колко е пораснало населението на София за 2021. След спада от 17 хил. през 2020, залагам на поне още толкова през 2021.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 2 години
Днес се забавят сделките,утре ще поспрат,вдруги ден мача е свирен...това беше. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Прави ли се разлика, между сделки сключени с юридически и физически лица? Ако има такава информация, защо не се публикува, за да се разграничат различните видове сделки. Едно е 13к човека да са си купили имот у пловдивско, друго е 3к човека и 10к да са на юридически лица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още