Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Как ще се позиционира имотният пазар след пандемията?

Мениджърите на търговски центрове трябва да бъдат много креативни, заяви Таня Косева-Бошова, председател на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради

Как ще се позиционира имотният пазар след пандемията?

Снимка: Pixabay

Мениджърите на търговски центрове трябва да бъдат много креативни и да предложат още повече забавления, за да привлекат отново посетителите. Тези обекти ще са най-силно повлияни от пандемията и ще имат сериозни предизвикателства, свързани с адаптирането към новата реалност и с конкуренцията на онлайн търговията. Това заяви Таня Косева-Бошова, управляващ партньор в Park Lane Developments, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

"Центрове за данни и логистика – това са двата сегмента, които излизат печеливши от ситуацията с COVID-19. Тенденцията се вижда от цените на акциите на публичните компании, които притежават дейта центрове. А при логистичните компании положителното развитие е свързано с ръста на онлайн търговията". Това заяви Христо Илиев, изпълнителен директор на холдинга AG Capital.

"България има реална възможност да се възползва от скъсяването на веригите за доставка /nearshoring/", коментира Таня Косева-Бошова, която е и председател на Асоциацията на собствениците на бизнес сгради.

„Имаме индикации от глобални компании, които оперират в България, че е възможно да преместят част от производството си в нашия регион и така да намалят зависимостта си от Китай.“ 

Още по темата

"Приемането на България във валутно-курсовия механизъм ERM 2 и предстоящото влизане в еврозоната ще се отразят най-вече на лихвените нива, с които банките финансират недвижима собственост", прогнозира Христо Илиев. "След като еврото замени лева, кредитите ще бъдат по-атрактивни и се очаква това да повлияе положително на имотния пазар", допълни той.

"За разлика от кризата през 2008-09 г., този път банките подходиха много разумно, като партньори на бизнеса. Това е причината до момента да няма корекции в цените – нито в жилищния сегмент, нито при бизнес имотите", каза още Христо Илиев.

Изпълнителният директор на AG Capital отбеляза, че в България липсват политики за привличане на инвеститори в недвижими имоти, както и за облекчаване на покупките от нуждаещите се групи.

„Имотният сектор у нас е забравен от държавата. ДДС за някои стоки и услуги бе намален, но да припомним, че немалка част от европейските държави стимулират придобиването на дом. В съседна Румъния сделките с жилищни имоти до 90 000 евро се облагат с 5% ДДС.“

Какво е бъдещето на офис площите след засилване на явлението Home Office/Дистанционна работа? Очакват ли се скоро сделки с проблемни бизнес имоти в България? Как продължаващите над месец граждански протести в България се отразяват на инвестиционната активност?

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
2
 
1
преди 1 месец
Имотиту умре.Амин.

Още от България
Печалбата на Jumbo в България спада с над 1 млн. евро през първото полугодие