Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Къщата на Яворов може да стане държавна или общинска

Сградата в центъра на София бе обявена за продан от частен съдебен изпълнител

Къщата на Яворов може да стане държавна или общинска

Музеят на Яворов на ул. „Г. Раковски” 136 показва ценни ръкописи и фотографии на поета, който е живял в сградата със съпругата си Лора Каравелова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Институциите са се споразумели да се търси решение за къщата на поета Пейо Яворов, за да стане сградата изцяло обществена собственост, заяви зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов, цитиран от bTV. Коментарът е по повод информацията в медиите, че къщата музей е обявена за продан от частен съдебен изпълнител. 

Още по темата

По думите на Чобанов в хода на конкретната юридическа работа ще стане ясно дали сградата ще бъде държавна или общинска и в какви съотношения. 

„Юристите на институциите ще намерят най-добрия механизъм, който да ни доведе до доброто решение, а именно Националният литературен музей с наше партньорство да бъде отговорният стопанин”, допълни той.

„Каузата е много по-голяма от финансовото измерение на този въпрос”, изтъкна Чобанов.

„Убеден съм, че фактори на най-високо ниво ще се намесят и ще вървят в правилната посока относно къщата музей на Пейо Яворов“, каза директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов пред БНТ. 

„Министърът на културата се беше ангажирал с връщането на този имот, имахме идея да стане замяна, но трябва да се освободи къщата музей от предишни задължения. Къщата няма как да бъде купена и унищожена, това е паметник на културата и не може да се правят промени по нея“, обясни той.

Днес ще бъде внесена молба за обезпечаване и спиране на публичната продажба на сградата в центъра на София, докато не се произнесе съдът, обяви пред bTV собственикът Васил Панчев.

По думите на частния съдебен изпълнител Валентин Василев, обявил за продан сградата, спирането на процедурата е възможно и е уредено в закона.

Той допълни, че е съвсем възможно държавата да придобие къщата или като участва на самата публична продан, или като постигне споразумение със страните по делото.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
България е десета в ЕС по годишен ръст на строителната продукция през май