Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

МРРБ ще улеснява предоставянето на кадастрални услуги

Няма да се изискват документи, за които има създадени регистри на държавната администрация

МРРБ ще улеснява предоставянето на кадастрални услуги

Снимка: Pixabay

Службите по геодезия, картография и кадастър да не могат да изискват от заявители предоставяне на документи, за които има създадени регистри на държавната администрация или с тях се удостоверяват обстоятелства, които се съдържат в база данни на държавната администрация.

Това предвижда публикуван проект на наредба за изменение и допълнение на наредба от 2016 г. за предоставяне на услуги от кадастралната карта и кадастралните регистри, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). 

Още по темата

В случай, че службата по геодезия, картография и кадастър не може да намери необходимите данни, тя ще изисква от заявителя да предостави информация, необходима за идентифициране на данните или документите в регистрите на държавната администрация.

Ще бъде облекчен и режимът за вписване на лицата, правоспособни да извършват дейности по кадастъра. За целта е изготвен проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 3 от 16 февруари 2001 г. за водене и съхраняване на регистъра на лицата, правоспособни да извършват дейности по кадастъра.

С промените отпада изискването лицата, които желаят да бъдат вписани в регистъра, да прилагат към заявлението за вписване документи, които могат да бъдат получени от Агенцията по геодезия, картография и кадастър по служебен път, чрез достъп до регистри на държавната администрация.

За физическите лица и физическите лица - еднолични търговци, се въвежда алтернативна възможност, вместо свидетелство за съдимост на хартиен носител, да предоставят код на електронното свидетелство за съдимост. За едноличните търговци и за юридическите лица, отпада изискването да предоставят удостоверение за актуално състояние от Търговския регистър, актуално удостоверение за данъчна регистрация, документ за регистрация в БУЛСТАТ и съдебно решение за регистрация на юридическото лице, с предмет на дейност съгласно Закона за кадастъра и имотния регистър.

С промените понятието "молба" също отпада и се заменя със "заявление." Предложените промени са част от приоритетите на правителството за намаляване на административната и регулаторната тежест върху гражданите и бизнеса, се казва още в съобщението на ведомството. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
България е десета в ЕС по годишен ръст на строителната продукция през май