Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Над половината от планираните нови офиси през 2018 г. вече са отдадени под наем

Наемите на офис площи в София са отбелязали плавен ръст през първото тримесечие на годината, съобщават от Cushman & Wakefield Forton

Над половината от планираните нови офиси през 2018 г. вече са отдадени под наем

Снимка: Архив Ройтерс

Над 190 хил. кв. м нови офиси се очаква да бъдат завършени в България през тази година, а над 50% от планираните за завършване през 2018 г. офис площи вече са заети. Основен двигател остават компаниите от IT и BPO сектора, които се разрастват или търсят по-добри локации. През първото тримесечие на 2018 г. наемите на първокласни офис площи в София са нараснали плавно, а свободните офис площи леко са намалели до 9,2% заради липсата на новозавършени сгради.

Очаква се обаче нарастващото предлагане да доведе до плавен ръст на свободните площи през следващите години и до балансиране на пазара. Това става ясно от доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Средните офертни нива в офис сегмента вече са 14 евро закв. м при 13,5 евро за кв. м през 2017 г. Като цяло при високия клас офиси те варират между 12 евро за кв. м и 14 евро за кв. м в зависимост от локацията на сградата, като най-високи цени са постижими при проектите в централните райони и по протежение на големите булеварди. Наемните цени за клас B се движат между 9 евро кв. м и 11 евро за кв. м, пише консултантската компания.

Още по темата

„Наемодателите остават в комфортна позиция в резултат на все още ограниченото предлагане на първокласни офис площи и това доведе до нов плавен ръст на наемите. Очакваното завършване на над 190 хил. кв. м нови офиси тази година обаче ще балансира пазара и не очакваме наемите да продължат да се покачват“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

По данни на компанията през първото тримесечие на 2018 г. са сключени наемни договори за 36 296 кв. м офиси, което е 4% ръст спрямо същото тримесечие на предходната година. Продължаващото покачване на обема на пазара е в резултат от набраната инерция през 2017 г., когато наемните сделки достигнаха рекордните почти 200 хил. кв. м.

Сред по-значимите сделки през периода е тази за 6 300 кв. м от 60К в широкия център на София. Компанията се разраства в Office Park Central, новострояща се офис сграда, чието завършване се очаква тази година. Договорът на Kaufland Services за 2 082 кв. м в сградата на строителната компания „Филто-С“ на бул. „Тодор Александров“ е друга важна сделка от началото на 2018 г., съобщават от Cushman & Wakefield Forton.

Компанията уточнява, че през първото тримесечие не са били завършени нови сгради и общото предлагане на офис площи се е запазило на равнището от 1 728 233 кв. м.

Повече по темата вижте в разговора на Станимира Пашова от Cushman&Wakefield Forton в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Участъкът от АМ "Хемус" между Ябланица и Боаза може да е готов предсрочно