IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините все още не са готови за спиране на безразборните строежи

Депутати искат удължаване на срока за изготвяне на устройствените планове на общините до 1 януари 2021 г.

14:27 | 29.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Голяма част от общините все още нямат Общи устройствени планове, с каквито трябваше да разполагат до 1 януари 2019 г. с цел спиране на безразборното строителство.

Поради това депутати от ГЕРБ искат удължаване на срока за изготвяне на устройствените планове до 1 януари 2021 г., става ясно от законопроект за изменение на Закона за устройство на територията (ЗУТ), публикуван на сайта на Народното събрание.

През 2013 г. общините бяха задължени да изготвят общи устройствени планове, с които да определят предназначението на отделните територии, както и интегрирани планове за развитие, на основата на които да могат да получават европейски средства за проекти през програмния период до 2020 г. Първоначално общините трябваше да са готови с тях до началото на 2016 г. Впоследствие срокът беше удължен до началото на 2019 г.

Според вносителите на законопроекта обаче съществували обективни причини, които забавят общините при изработването и одобряването на общите устройствени планове. Обществените поръчки за изготвянето им често се обжалвали, затруднено било и набавянето на необходимите данни за устройството на съответната територия, пишат вносителите в мотивите към законопроекта.

Освен това обществените обсъждания са продължителни, както и процедурите по съгласуване на проектите за общи устройствени планове със заинтересованите централни и териториални администрации. Най-често се бавело съгласуването с Министерството на културата по Закона за културното наследство, както и с компетентните органи по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие по екологичните оценки.

Целта на промените, които бяха приети през 2015 г., беше да се спре застрояването върху плодородни земи и да се предпазят защитени територии.

За 2018 г. министерството на регионалното развитие и благоустройството отпусна над 4,1 млн. лева за изработване на общи устройствени планове на общините. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още