Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Отчуждаването на имоти за национални обекти ще става с предварително изпълнение

Депутатите приеха два проекта за промени в Закона за държавната собственост

Отчуждаването на имоти за национални обекти ще става с предварително изпълнение

Снимка: АПИ

Парламентът прие на първо четене два законопроекта с предложения за промени в Закона за държавната собственост.

С промените се оптимизира процедурата, свързана с отчуждаването на частни имоти по Закона за държавната собственост, предаде БТА. 

Още по темата

Предлага се в седeмдневен срок от постъпване на искането съдът да допуска предварително изпълнение на акта за отчуждаване, когато това се налага, за да се защитят особено важни държавни или обществени интереси при реализирането и изграждането на значими национални обекти и обекти с национално значение.

Предвижда се допускането на предварително изпълнение, когато е налице влязъл в сила подробен устройствен план, с който имотът е отреден за изграждане на национален обект или обект с национално значение, имотът не е единствено жилище на собственика и определеното обезщетение е внесено по сметка на правоимащите лица или по сметка на областния управител.

Запазва се възможността за въвод на инвеститора във владение в имота и за получаването на разрешение за строеж, като се предвижда при допускане на предварителното изпълнение съдът да определи и парична гаранция в размер до една трета от размера на внесеното от инвеститора обезщетение.

Остава действащият ред за определяне и изплащане на обезщетения и се прецизират разпоредбите за съобщаването на отчуждителния акт, чрез отпадане на задължението за изготвяне на протоколи, подписани от съседи, чиято цел е да удостоверява, че заинтересованите лица не са намерени на съответния адрес.

С цел да се гарантират правата и интересите на собственика на отчуждения имот и да се обезпечи правото на съдебна защита със законопроекта се предлага уведомяването на заинтересованите страни да се извършва по реда на Административнопроцесуалния кодекс, която процедура по уведомяване обезпечава правото на защита на собствеността на гражданите и организациите.
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

5
 
11
 
2
преди 1 месец
Накратко, частната собственост спира да бъде неприкосновена.
4
 
8
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Много хубаво че са намерили начин най-накрая да ускорят процеса. А каква е процедурата по очуждаване когато става въпрос за единствено жилище ?

Още от България
Вписването в имотния регистър ще е по идентификатор на имота