IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пловдив - притегателен център за производствени и логистични компании

На пазара има разминаване между търсенето и предлагането, инвеститорите трябва да се активизират, смята експерт

14:13 | 22.10.15 г.
Пловдив - притегателен център за производствени и логистични компании

Регионът на Пловдив се превръща в притегателен център за компании от производствения сектор и логистиката заради добрата инфраструктура и достъпа до работна ръка.

Очакванията са пазарът на индустриални имоти в региона да продължи да се развива бурно, коментираха експерти по време на дискусия с брокери и инвестиционни компании, организирана от “Шанс 96” и БгСклад, специализирани в сферата на индустриалните имоти, и RE/MAX България.

Най-силен е интересът към готовите промишлени или складови бази от висок и среден клас с площ над 1 000 кв. м, коментира представителят на БгСклад за Пловдив Атанас Ласков.

Големите чуждестранни инвеститори предпочитат да разположат базите си в районите в близост до магистрала “Тракия” и индустриалната зона Раковски. По-малките фирми обикновено избират старите индустриални зони в самия град. Те обаче са почти запълнени, посочи Ласков.

Засилва се обаче разминаването в търсенето и предлагането на площи на пазара. За една година е отчетен 10 на сто ръст на търсенето на площи над 1 000 кв. м, показват данните на БгСклад. Същевременно предлагането на големи площи в индустриалния и логистичния сегмент се е увеличило само с 5 на сто, което налага активизирането на инвеститорите, тъй като бизнесът не е склонен да инвестира “на зелено”, коментира управителят на “Шанс 96” и БгСклад Симеон Митев.

Регистриран е и 5 на сто ръст на търсенето на площи от 750 до 1 000 кв. м, докато предлагането им се свива с 5 на сто.

Същевременно търсенето на малки площи – до 300 кв. м, намалява с 10 на сто за една година, а предлагането се увеличава с 10 на сто. Търсенето на площи от 300 до 750 кв. м се свива с 10 на сто, като предлагането отбелязва същия спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още