IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Профилът на купувачите на жилища в София се променя, цените се запазват

Нов луксозен жилищен комплекс ще се появи в квартал "Бояна" догодина

19:06 | 06.08.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Интересът към завършени и обзаведени жилища в София се повишава, а цените остават без промяна към края на първото полугодие, сочат данни на компанията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Промяна обаче има в профила на купувачите. Ако през първото тримесечие това са били хора, купуващи заради добрите условия на банките и ниските лихвени проценти, през второто тримесечие главните действащи лица са хора с налични средства, които не ползват банков кредит, а искат да инвестират парите си и да защитят спестяванията си от потенциална криза или инфлация, констатира компанията.

В частите на столицата, в които преобладава ново строителство като „Манастирски ливади“, сделките се сключват на етап строеж заради по-добрите условия и по-изгодните цени.

Въведената извънредна обстановка в средата на март е довела до известно задържане на запитванията и броя на извършените огледи. Но от началото на април търсенето и предлагането са започнали плавно да се раздвижват. „В средата на април вече се правеха активно огледи и макар и не в обемите, на които се разчиташе в началото на годината, започваха да се сключват и сделки“, сочат наблюденията на Arco Real Estate.

Към юни пазарът до голяма степен се е възстановил, а сделки са се сключвали с преговори по цените от 5% до 10% в зависимост от вида и локацията на имота.

По отношение на банковото кредитиране не се наблюдава драстична промяна, а лихвите по кредитите остават на нивата си преди извънредното положение. Банките продължават да отпускат ипотечни кредити и да сключват сделки, но със значително по-завишени критерии – проучват доходите на кандидатите внимателно, избягват финансиране на имоти на Акт 14 и в строеж, освен ако строителите не са кредитирани от съответната банка.

Наблюдава се и ограничаване на процента на ипотечните кредити до 80% от стойността на имота и се избягват сделки със 100% финансиране от банката.

Двустайните и тристайните апартаменти са еднакво търсени

През последните шест месеца на миналата година превес при търсенето са имали двустайните жилища, докато през първото полугодие на тази година се повишават запитванията за тристайни жилища. Така интересът към двустайни и тристайни апартаменти се изравнява.

Най-търсени са двустайните апартаменти до 90 хил. евро и тристайни тухлени апартаменти с гараж и паркомясто от 130 хил. евро. Жилища в строеж се търсят само на етап след груб строеж с очаквано разрешение за ползване до края на 2020 г.

Завишен интерес има към имоти и парцели в околностите на София. По време на извънредното положение се констатира ръст на търсенето на къщи с дворове, тъй като все повече хора работят от вкъщи.

През последните месеци луксозните имоти запазват цените си, като търсенето за тях също е повишено. Най-предпочитаните квартали са Центърът, „Манастирски ливади-Запад“, „Бояна“, „Драгалевци“, „Гео Милев“ и „Дианабад“.

Ръст на предлагането на къщи

През първото полугодие се запазва тенденцията предлагането на тристайни жилища да надвишава това на двустайни, а делът на тристайните апартаменти от всички предлагани жилищни имоти се запазва.

При предлагането на къщи през първата половина на 2020 г. Arco Real Estate отчита ръст от 2,4 пъти спрямо предходното шестмесечие.

„Инвеститорите демонстрират категоричност да завършат сградите си, като се въздържат от заявки за стартирането на нови строежи. За момента не се предвиждат забавяния в срока на изпълнение на новите им обекти с повече от месец-два“, констатира компанията.

Цените на имотите под наем претърпяват корекция заради големия брой имоти, които преди извънредното положение са отдавани на пазара на краткосрочни наеми. Поради липсата на приходи заради ограниченията за пътувания те се появяват на пазара за дългосрочни наеми, като увеличават значително предлагането.

Наемните нива варират в диапазон от 250 до 400 евро за двустайни и от 400 до 550 евро за тристайни апартаменти.

Купувачите на имоти в Пловдив бързат със сделките

В Пловдив по време на извънредното положение е имало значително затишие при покупките и продажбите на имоти. След това обаче ситуацията рязко се е променила. Купувачите търсят основно ново строителство, а покупката на имот става с бързи темпове. Ако за същия период на миналата година за оглед и покупка на имот са били необходими между един и два месеца, сега покупко-продажби се осъществяват в рамките на два-три дни.

В града липсват жилища с Акт 16 на достъпни цени, затова имотите в строеж се изчерпват още преди Акт 14 независимо от локацията. С предимство се продават двустайни и тристайни имоти с по-ниска цена.

Двустайните жилища са основно за инвестиция или за съхранение на парите, а тристайните и четиристайните – за живеене.

Офертните цени остават непроменени. Най-желаните райони остават Център, където цените варират от 850-1600 евро на кв. м, Западен и Смирненски – от 750-1050 евро/кв.м. В останалите райони на града цените варират между 600-800 евро/кв.м, като в крайните квартали са от 480 евро/кв.м.

По време на извънредното положение се наблюдава спад на наемите с около 20%, но вече се забелязва засилване на търсенето и компанията очаква, че цените ще се върнат на предишните им нива.

Нов луксозен комплекс в „Бояна“

Възползвайки се от възходящата тенденция във високия сегмент на жилищния пазар в София, Arco Real Estate постави в четвъртък началото на строителството на нов луксозен жилищен комплекс в столичния квартал "Бояна", който традиционно е един от предпочитаните от купувачите на луксозни имоти.Той ще разполага с 13 еднофамилни къщи, а строителството трябва да приключи догодина.

Цените варират между 310 хил. евро за по-малките къщи и 350 хил. евро за по-големите, съобщи Евгени Василев, главен изпълнителен директор на Arco Real Estate. Девет от къщите в бъдещия комплекс вече са продадени, допълни той. Купувачите са хора над 35 години, като всички имат собствен бизнес и живеят в южната част на София.

Според Василев през последните 7-8 години има тенденция българи, живеещи в чужбина, да купуват имоти у нас. „Не мога да кажа дали това важи за луксозния сегмент, тъй като нямам впечатления. Но в масовия сегмент на двустайни и тристайни апартаменти такава тенденция категорично съществува и тя се забелязва най-силно през лятото“, казва той.

Според него инвестициите в имоти съставляват голям дял от средствата, които се връщат в България от наши сънародници в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Както каза един съфорумец: алтъни...Ама който е бил в час, си е написал от рано домашното.Ся угасиха тока и цифрите нещо едвам се виждат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
Mirilai-lai
преди 3 години
как не са се усетили още големите световни инвестиционни и хедж фондове да инвестират в парталаменти на този супер-атрактивен пазар, питам аз ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
За какво ти е? Аз имам някои познати от София, които имат точно двустайни (повечето наследствени) и искат да ги сменят с по-големи, защото не стават за деца. Българите, които не желаят никакви деца, са доста малко като брой, а от наеми, ако не живееш още 100г., няма да ги усетиш. Има къде по-добри варианти за инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 3 години
много са :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Тия статии трябва да ги маркирате като фантастика, кой е тоя дето дава 180хил лв за двустаен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още