Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Ще бъдат подготвени нови карти на териториите по казуса "Калиакра"

Собствениците на земи настояват да получат първичните данни за теренните проучвания

Ще бъдат подготвени нови карти на териториите по казуса "Калиакра"

Снимка: БТА

Министърът на околната среда и водите Нено Димов съобщи пред журналисти в Каварна, че ще бъдат подготвени нови карти на териториите в защитените зони по казуса "Калиакра".

Димов се срещна днес с представители на местните общности, които ще изпратят своите становища по Плана за управление в Министерството на околната среда и водите до средата на следващата седмица, предаде БТА.

Припомняме, че собственици на земи протестираха, след като екоминистерството издаде ограничителна заповед за дейностите в защитените територии в района. Това бе направено, тъй като България е осъдена от Европейската комисия за издигнатите ветропаркове и голф игрище в зони от екомрежата „Натура 2000“ в района на Калиакра. 

Още по темата

Днес Димов коментира: „Ще обявим поръчка, така че международно признати учени - а аз съм дълбоко убеден, че в България има такива международно признати учени, които да направят описание на териториите по стриктно спазвана методология, да проверят дали всичко, което е картирано, отговаря на изискванията“. По думите му това е средносрочна мярка.

Димов заяви, че на първо време експерти на министерството и определените работни групи от местните общности ще работят "по изчистване" на Плана за управление на защитените зони, като бъдат определени безспорно добрите и безспорно неприемливите пунктове. Това ще направим с бързане, но не с прибързване, защото трябва да бъдат огледани всички варианти, така че да бъдат защитени интересите на максимално много хора, които са засегнати, каза Нено Димов.

Кметът на Каварна Нина Ставрева заяви, че местните общности настояват да получат първичните данни за теренните проучвания, които са правени преди години, както и за методологията, по която са очертани защитените зони. Ако първичната работа беше свършена по този начин, днес нямаше да се налага да водим този разговор. Настояваме за ново определяне на границите на защитените зони и работа тук, на терен, добави Ставрева.

Нено Димов коментира на срещата с местните хора, че проблемът е набъбвал през последните 12 години, още от 2005-2006 година, когато се очертават териториите на екологичната мрежа "Натура-2000". Още тогава е трябвало да бъде воден диалог, каза той в началото на срещата, която протече при закрити врати за медиите.

Преди началото на срещата граждани издигнаха пред общината в Каварна лозунгите "Върнете ни парите за закупените земи", "Да на екологията, не на рекета", "Добруджа ви храни, вие я предадохте", "Милиони от "Натура" за вас. Кредити и мизерия за нас".

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Коментари (0)


Още от България
НКЖИ подготвя ремонта на жп гарата в Ямбол