IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственици на земи в района на Калиакра ще бъдат обезщетени

На община Каварна са изпратени точни карти на защитената зона

13:37 | 08.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Собствениците на земи, попадащи в защитената зона „Калиакра“, ще бъдат обезщетени. В това увери вицепремиерът Валери Симеонов след срещата по казуса при премиера Бойко Борисов в МС. 

До днешната среща се стигна, след като България бе осъдена от Съда на ЕС заради ветропаркове в района на Калиакра. Екоминистърът Нено Димов забрани дейностите на територията на защитената зона с цел да предотврати налагането на санкции за държавата от страна на ЕС, а това предизвика протести на собственици на земи от Каварна, Шабла и Балчик.

Валери Симеонов уточни на днешната среща, че на община Каварна вчера са изпратени точните карти с парцелите, които попадат в защитената зона. Така щяло да се окаже, че много от хората е нямало защо да протестират. По-рано

Симеонов коментира, че за пустеещи земи собствениците трябва да бъдат обезщетени по начин, различен от този, който ще бъде приложен за обработваеми земи.

Екоминистърът Нено Димов заяви, че ще договори с ЕК „разумно дълго“ да бъдем изчакани за изработване на Плана за управление, който е основен проблем според заинтересованите страни.

Димов каза, че ще изготви нова заповед, която ще отразява точните решения на европейския съд, а тя ще бъде съгласувана с местните власти, както и с Брюксел. Дотогава настоящата му заповед остава в сила. Тя обаче касаела много малка територия – понто-сарматските степи, които според местните хора и без това не са плодородни. Заповедта не ограничава риболова, потвърдиха Димов и Симеонов.

Димов каза, че към днешна дата не е необходимо премахването на вече построени обекти, а целта е да се спестят пари на българския данъкоплатец под формата на евентуални санкции от ЕК.

В рамките на тази седмица ще бъдат сформирани четири работни групи, които ще работят по отделните теми - земеделие, строителство, енергетика и акватория.

Симеонов каза, че не е съгласен с тезата на еколозите, че 34% от територията на България трябва да бъде защитена зона, защото средно в Европа са защитени 18%.

„Трябва да излезем от един кошмар, който мога да сравня само с филма на Хичкок „Птиците“, които изядоха хората, за да не се върнем в периода на ранното индустриално производство във Великобритания, когато овцете изядоха хората и половината Великобритания се изнесе в САЩ“, каза той.

По-рано премиерът Бойко Борисов, който свика срещата, беше категоричен, че не може на отделни ведомства да бъде оставена ситуация, в която „жандармерията стои между хората“. „Всичко друго мога да понеса, такова нещо не понасям“, каза той. Премиерът каза, че трябва да се балансират интересите, но не на олигарсите, а на местните хора, на тези, които се занимават с риболов и на тези, „които искат да бранят делфините, мидите, коралите“.

Всички сме българи, всички искаме да има икономика, туризъм и да се вдигат доходите, посочи Борисов.

„Страхът и слухът в България работят със страшна сила и като минат и кажат – знаеш ли тези горе от София са подготвили, тука вземат всичко – от бостана, до лодката, и хората вярват, може би имат и основание за някои неща“, коментира той ситуацията.

Борисов заръча да се работи на място по Плана за управление „нива по нива“, „бостан по бостан“. „Мога да успея в Брюксел и имаме пълната подкрепа, само ако демонстрираме единство“, обобщи министър-председателят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още