Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Столична община обяви нов конкурс за реконструкция на площад "Света Неделя"

Този път критериите за участие са свързани само с опит, а спорните финансови изисквания към кандидатите са отпаднали

Столична община обяви нов конкурс за реконструкция на площад "Света Неделя"

Снимка: Архив БТА

Столична община обяви за втори път конкурс за идейни разработки за обновяване на площад „Света Неделя“ в София. Този път изискванията към участниците са само да са изпълнили поне един подобен проект в последните десет години.

Отпаднали са финансовите изисквания, които предизвикаха спор при предишното обявяване на конкурса.

През есента на миналата година главният архитект на София Здравко Здравков спря конкурса за проект за реконструкция на площад "Св. Неделя"и обеща да обяви нова процедура с променени условия. До това развитие се стигна, след като от Камарата на архитектите в България на два пъти настояваха за промяна на условията в конкурса, като ги определиха за дискриминационни.

Според първоначалните изисквания кандидатите трябваше да имат генериран общ оборот от 1,5 млн. лева, от които 750 хил. лева от подобни проекти за последните три години, 15-членен екип и 25 хил. кв. метра проектирани площади.
След настояването на архитектите Здравков намали финансовите изисквания наполовина, броя на екипа - на пет души, а проектираната площ до 15 хил. кв. метра.

От камарата обаче не сметнаха тези промени за достатъчни и заявиха, че финансовите условия ограничават възможните кандидати само до големи фирми. Председателят на камарата арх. Борислав Игнатов напусна състава на журито за конкурса и обяви, че организацията ще предупреди другите европейски камари за дискриминационните условия в процедурата.

Сега изискванията към участниците са сведени до представянето на изработени, одобрени или в процес на реализация инвестиционни проекти за изграждане и/или реконструкция на площадни пространства и/или пешеходни зони и/или открити пешеходни пространства към обществени сгради с площ над 1,5 хектара.

Още по темата

Конкурсът за реконструкцията на площад „Света Неделя“ отново включва предварителен подбор на кандидатите според опита им. След оценяването по този критерии следва да бъдат избрани няколко екипа, които ще бъдат поканени да представят разработките си. Те ще бъдат оценени от международно жури при запазване на пълна анонимност на авторите.

Конкурсът е ограничен, като при подадени 20 заявления до втория етап ще бъдат допуснати седем екипа. При подадени от 21 до 50 заявление ще бъдат допуснати девет участника, а при 51 и повече заявления допуснатите участници ще са 11.

Конкурсните проекти ще се оценяват според рационалност, ефективност и изпълнимост на предложеното комуникационно-транспортно решение – осигуряване на автомобилна и пешеходна достъпност до всяка сграда, паркиране и среда за хора в неравностойно положение. Вторият критерии е целесъобразност на функционалната структура на площадното пространство и на контактните му зони – осигуряване на дейности, потребни на жителите и посетителите на площадното пространство. Ще се оценяват също приемствеността между съществуващи и нови структури, както и интегритета на площада и контактните му зони.

Прогнозната стойност на поръчката е 750 хил. лв. без ДДС.  Участниците, класирани на първите пет места, ще си разделят награди на обща стойност 250 хил. лв. Авторите на класирания на първо място проект ще получат парична награда в размер на 70 хил. лв. Класираният на второ място проект ще бъде възнаграден с 60 хил. лв., а заелите трето, четвърто и пето място ще получат съответно 50 000, 40 000 и 30 000 лв.

Срокът за подаване на заявки за участие в конкурса е до 8 май, а до 30 юни участниците, които са преминали през първия етап на състезанието, ще бъдат поканени да представят проектите си за оценка от международното жури. Те ще разполагат с най-малко 90 дни, за да представят разработките си.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
FNM
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Айде да направят нещо интересно и качествено, че сега там си е мизерийка...

Още от България
Строителни предприемачи: Цените на жилищата ще нараснат с около 5% тази година