Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Търгът за продажбата на бившата гара Пионер в София е прекратен

Министерството на транспорта търси начини за финансиране на проекта за интермодален терминал във Варна

Търгът за два имота, част от бившата гара Пионер в София, която е част от бившата околовръстна жп линия на столицата, е прекратен, съобщи транспортният министър Ивайло Московски по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Вили Лилков от Реформаторския блок.

Още по темата

Московски уточни, че продажбата е била обявена на 16 октомври, но не е получена нито една оферта. Решението за провеждането на търга беше взето на заседание на Министерския съвет на 18 юли 2014 година.

Имало е и искане за концесия на гарата, но процедурата също е прекратена. Започнало е обаче прехвърлянето на части от прилежащите имоти по жп линията, които са държавна собственост, безвъзмездно към общината, стана ясно още от думите на министъра.

Вили Лилков предложи да се създаде работна група, която съвместно с главния архитект на София Петър Диков да разработи проект за развитие на района – изграждане на велоалея, пешеходни зони и т.н. Транспортният министър коментира, че е готов за дискусии при изработен план за действие.

На въпрос на депутата Ангел Найденов от БСП – Лява България Московски уточни, че се търси финансиране за изграждането на интермодален терминал на пристанище Варна. Избран е изпълнител на проекта –консорциум „Енергопроект –Роял Хасконинг”, който е предложил 8,7 млн. лева (без ДДС) за реализацията на проекта.

"Ако не се реализира този проект, губим работни места и авторитет", предупреди от своя страна Найденов. „Варна губи възможности”, категоричен е той. „Ще направим всичко възможно да осигурим цялата сума”, поясни Московски и допълни, че кабинетът няма намерение да прекрати проекта.

Министърът уточни, че през миналата година за него е имало отпуснато финансиране от 15 млн. лева. Средствата обаче са били пренасочени, защото не е имало възможност да бъдат усвоени и е можело да бъдат загубени. 

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
Имаме ром за транспортен министър

Още от България
Съдът спря продажбата на известната "Чифте баня" в Кюстендил