Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Участъкът от АМ "Хемус" между Ябланица и Боаза може да е готов предсрочно

Инвестицията е за близо 55 млн. лв., поясняват от АПИ

Участъкът от АМ "Хемус" между Ябланица и Боаза може да е готов предсрочно

Снимка: АПИ

Близо 67% е изпълнението на участъка между Ябланица и Боаза от АМ „Хемус“, съобщава пресцентърът на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Изграждането на 9,3 км от автомагистралата стартира в края на март миналата година и е възможно обектът да бъде завършен в началото на есента на 2019 г., въпреки че по договор участъкът трябва да е готов през март 2020 г., уточняват от пътното ведомство. В момента на обекта работят около 200 души и над 100 специализирани машини. Извършват се земни и пътни работи, водостоци и други дейности, които са възможни при настоящите метеорологични условия.

Автомагистралният участък ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица - 2 м, водещи ивици и банкети. Ще бъдат построени 5 селскостопански подлеза и 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница - Съева дупка. Връзката с път I-4 Коритна - Белокопитово ще се осъществява чрез етапна връзка при 87-ти километър, която ще се изгради в близост до село Брестница. Инвестицията е за близо 55 млн. лв.

В момента със средства от републиканския бюджет се изграждат близо 26 км от автомагистралата. Това са участъците между Ябланица и Боаза и Белокопитово - Буховци в посока Търговище.

Още по темата

Строителството на отсечката между Буховци и Белокопитово започна на 16 август 2018 г. Този участък е 16 км и на него ще има 7 виадукта, едно мостово съоръжение и 10 селскостопански подлеза. Автомагистралният участък ще бъде с две ленти за движение, две ленти за изпреварване, две аварийни ленти, водещи ивици, два банкета и средна разделителна ивица. Извършените до момента строително-монтажни работи включват почистване и изсичане на храсти и дървета, изкопи за отстраняване на хумусния пласт, изкопни работи и оформяне на терена, взривни работи, трасиране на проектното трасе.

Общата дължина на автомагистрала „Хемус“ от София до Варна е около 420 км. Изградени са участъците между София и Ябланица и от Белокопитово до Варна, които са близо 170 км. В момента със средства от републиканския бюджет се строят 26 км от автомагистралата – 9,3 км в отсечката между Ябланица и Боаза и 16,32 км от п. в. „Буховци“ до п. в. „Белокопитово“. 

В края на миналата година АПИ сключи договор без обществена поръчка с държавната фирма "Автомагистрали" ЕАД на стойност 1,3 млрд. лв. за изграждането на 134 км от АМ "Хемус". Изграждането на отсечката е разделено на шест участъка, като целта на пътната агенция е тя да бъде готова до 2023 г.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
14
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Супер, ще могат да пуснат поръчката за ремонта по-скоро.

Още от България
InterContinental Sofia – символ на най-висок хотелски стандарт вече повече от година