IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уедряването на ниви в пет землища е увеличило цените на имотите

В началото на следващата година за обществено обсъждане ще бъде представено унифицирано законодателство за земите, съобщи Десислава Танева

13:03 | 02.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: МЗХ</em></p>

Снимка: МЗХ

Уедряването на ниви в пет землища е увеличило цените на имотите, намалило е цените за управление, разходите за обработка и е довело до стабилност на дългосрочните инвестиции. Това стана ясно на дискусия в агроминистерството, на която бяха представени пет приключили проекта на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

Проектите са осъществени в селата Студена (Хасковско), Момина църква (Бургаско), Раздел (Ямболско), Друмево и град Смядово (област Шумен).

Председателят на Асоциацията Стайко Стайков посочи, че комасацията според българското законодателство е изцяло доброволна, като участниците в процедурата трябва да притежават поне 10% от собствеността в съответното землище.

„Постигнахме комасиране на имотите, което ще подобри условията за интензивно земеделие и за съвременно животновъдство“, отчете той.

Стайков допълни, че в резултат на комасацията в посочените землища цените на нивите са се повишили от 30 до 100%. В Момина църква и Раздел преди уедряването нивите са се продавали за около 300 – 350 лв./дка, а след това – за 550 до 700 лв./дка. В Студена сега нивите са около 500 лв./дка, а когато са били разпръснати, са се продавали по 250 – 300 лв./дка.

Кирил Стоянов, който е координирал проектите от страна на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), допълни, че в уедряването са участвали близо 38 хил. дка, а след приключването на проектите между 100 и 300% е увеличен средният размер на собствеността. Някои имоти са станали от 5 на 15 дка, но има и ниви до 200 дка след уедряването. Три пъти е редуциран броят на имотите, заради което намаляват необходимите скици, документи и административните разходи.

По време на проекта, който е започнал през декември 2014 г., са били организирани събрания в селата. В процеса на работа в землищата са обсъждани различни варианти за уедряване, след това имотите са разместени и са оформени масивите.

Министърът на земеделието Десислава Танева заяви, че в България разпокъсаността на земите остава основен проблем за развитие на земеделието.

Около 2,4 млн. лица са собственици на земи от селскостопанския фонд, а средният размер на имот е 5,5 дка. От влизането ни в ЕС заявените за обработвани площи са се увеличили от 33 млн. дка през 2007 г. до близо 39 млн. дка през 2014 г. Ако България е влязла в ЕС с 30% необработваеми земи, сега те са между 10 и 15% в различните землища, отчете земеделският министър.

„Най-голямото предизвикателство е как да ускорим комасацията на собствеността“, каза тя. По повод многобройните редакции на Закона за собствеността и ползването на Земеделските земи (ЗПСЗЗ) тя каза, че в началото на следващата година за обществено обсъждане ще бъде представено унифицирано законодателство за земите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още