IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече жилищни пазари по света се насочват към подем

България е на 33-то място по поскъпване на жилищата от 55 страни, включени в глобален индекс

15:12 | 03.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Freeimages.com</em></p>

Снимка: Freeimages.com

Глобалният индекс на жилищните цени на консултантската компания Knight Frank се повишава с 2,7% през третото тримесечие спрямо година по-рано. Очакваното повишение на лихвения процент в САЩ обаче неизбежно ще окаже значително влияние върху пазарите, прогнозират анализаторите на компанията.

От 55 жилищни пазара, които са включени в индекса, 45 (82%) отчитат ръст на жилищните цени на годишна база към септември, което е увеличение спрямо 41 (75%) през предходното тримесечие.

България, която също е включена в индекса, е на 33-то място в него. Данните за България обаче са за второто тримесечие, тъй като Националният статистически институт (чиито данни ползва компанията - бел. ред.) започна да ги публикува с по-голямо закъснение. Жилищните цени у нас са се повишили с 2,8% през второто тримесечие на годишна база, с 1,4% на шестмесечна и с 0,9% спрямо предходното тримесечие, сочи индексът.

Турция води класацията, като цените там са скочили през третото тримесечие с 18,9% спрямо година по-рано. Ръстът се обяснява с високите нива на чуждестранните инвестиции, растящото население (с 1,2% годишно) и забавянето на строителството.

Като силни пазари се очертават също Австралия, Азия и скандинавските държави. В Нова Зеландия и Австралия е отчетено годишно поскъпване на жилищата от 12,6% и 9,8% съответно. Цените на имотите в двете страни днес са с 43% и 48% съответно над дъната си от времето на финансовата криза.

Европа като цяло представя смесена картина. Жилищни пазари, които се сринаха рязко след 2008 г., сега постигат някои от най-силните темпове на растеж на цените. В Ирландия, Унгария и Естония поскъпването на жилищата през третото тримесечие на годишна база е 9,5%, 9,1% и 8,1% съответно. Ирландия и Унгария обаче все още са далеч от предкризисните си пикове.

Най-силният жилищен пазар в Европа за периода е Швеция, където цените са се повишили с 11,1% отчасти заради историческия недостиг на жилища. Търсенето изпреварва предлагането, а жилищните заеми на домакинствата растат с два пъти по-бърз темп от БВП от 2009 г. насам.

Жилищните цени растат бързо и в Норвегия и Дания – с по близо 6% на годишна база.

Китай, макар и да разколеба доверието на глобалните инвеститори напоследък, се радва на положителни тенденции на жилищния пазар. Цените там са паднали с 2% за една година до септември, което е подобрение спрямо спада от 5,7% през предходното тримесечие.

Ръстът на цените в Канада (5,6%) продължава да засенчва този в САЩ (4,9%). При това жилищата в Канада поскъпват с най-бързия си годишен темп от 2012 г.

Глобалният индекс на жилищните цени на Knight Frank е създаден през 2006 г. и дава възможност на инвеститорите да следят и сравняват представянето на редица жилищни пазари по света. Индексът се съставя на тримесечна база, като се използват официалните държавни данни от статистическите бюра или централните банки. Общото представяне на индекса е претеглено спрямо БВП на база паритет на покупателната способност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още