IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов иска проверки на търговете във всички министерства

Премиерът настоява да се изчистят съмненията за харченето на публични средства

15:32 | 24.02.16 г.
Борисов иска проверки на търговете във всички министерства

Премиерът Бойко Борисов разпореди инспекторатите в министерствата да направят проверки на обществените поръчки във всяко ведомство, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

„Искам пълна прозрачност, да бъде изчистено всякакво съмнение относно публичните пари“, заяви по време на правителственото заседание министър-председателят.

Той поиска от министрите да сигнализират и при най-малко съмнение за нередности. „Няма да допусна заради финансовия интерес на този или онзи да се дестабилизира държавата“, допълни Борисов.

От миналата седмица се спират обществени поръчки по нареждане на премиера. Първа беше прекратена процедурата за магистрала „Хемус“ за двата участъка от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч. Официалният мотив е липса на финансиране.

Последва поръчката за новите лични документи, както и няколко търга на общините Варна и Бургас, включително процедурата за пречиствателната станция в „Златни пясъци“, и други.

Прекратена беше и обществената поръчка за Зимния дворец в София, като общинското дружество собственик на спортната база изтъкна като формална причина липсващо обследване, както и голяма процедура за изграждане на горски пътища.

От законова гледна точка по тези процедури няма нарушения. Сред избраните изпълнители или кандидати обаче има фирми, които редовно печелят държавни поръчки за крупни суми, като има съмнения около действителните собственици и критериите на търговете.

Борисов още миналата седмица посочи, че ще направи всичко възможно държавата да не поражда съмнения при процедурите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още