IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 юни

09:08 | 16.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

БЕХ ще емитира евроблигации

В. Стандарт

В понеделник Българския енергиен холдинг (БЕХ) започва поредица от срещи с международни инвеститори във връзка с планираното емитиране на еврооблигации в размер на 500 млн. евро. Това са съобщили преди ден източници на агенция "Ройтерс".

Серията от срещи ще започне от Лондон и ще продължи във Франкфурт и Виена, пише "Ройтерс". След успешното приключване на преговорите БЕХ ще емитира нови 7-годишни и 10-годишни еврооблигации. "Ройтерс" припомня, че БЕХ нае Citigroup и First Financial Brokerage House да ръководят предстоящата емисия облигации, която е необходима за рефинансиране на 5-годишен еврооблигационен дълг на компанията в размер на 500 млн. евро, чийто падеж предстои през ноември тази година. С него ще бъде рефинансиран облигационният заем за 500 млн. евро, който холдингът емитира през 2013 г. при доходност от 4.25%. БЕХ пласира и втора емисия облигации преди две години за стойност 550 млн. евро при доходност от 4.875%, чийто падеж е през 2021 година.

Ползваме повторно под 50% от строителните отпадъци

В. Стандарт

Под половината от строителните отпадъци у нас се рециклират. Това обяви по време на тематична конференция в София доц. Румяна Захариева от УАСГ. По думите й през 2015 г. официалната статистика е отчела 53%, но експертът смята, че не са били обхванати всички законни места за депонирането им или инсталации за оползотворяването им.

„97% от влаганите в строителството материали подлежат на рециклиране“, обясни доц. Захариева. „Още преди 10 години в Холандия, Германия и Дания делът на повторното им използване е достигнал 93 на сто. У нас най-голям източник на отпадъци е пътният сектор - 33%следван от индустрията - 26%, разрушаването на сгради - 23%, и с по 3% - жп инфраструктурата и битовите ремонти и новото строителство - 12%, като в последния случай става дума основно за земни маси“, уточни експертът. Според нея нелегалните сметища за строителни отпадъци са основно от малки строежи и битови ремонти.

Изнасяме стоки за Румъния за 2,1 млрд.

В. Монитор

Само през 2017 г. износът на български стоки за Румъния е в размер на 2,1 млрд. лв. А общият размер на стокообменът между двете страни е над 4,2 млрд. лв.

Инвестициите от страна на бизнеса на северната ни съседка у нас пък са за 200 млн. лв. Те са основно в областите на промишлеността, преработката, електротехниката и електрониката, металните конструкции и др. Това съобщи във Велико Търново зам. министърът на икономиката Александър Манолев при откриване на съвместен българо- румънски бизнес форум, на който се представят възможности за инвестиции в региона и страната. Във форума вземат участие над 70 компании от двете страни, като се очаква в края му да бъдат подписани и конкретни договорености между фирми и организации от двете страни на Дунава за сътрудничество и съвместни бизнес инициативи.

Над 5400 граждани на страни извън ЕС ще работят на Черноморието това лято

В. Сега

Повече от 5000 души от страни извън Европейския съюз ще бъдат наети на работа по черноморските курорти през това лято, съобщи министър Николина Ангелкова в Албена. "За миналата година наетите сезонни работници от трети страни са около 3400 души - основно от Украйна, Молдова, Беларус, както и единични бройки от Филипините и Тайланд", каза министърът.
"Тази година броят на наетите сезонни работници от страни извън Европейския съюз ще достигне 5400 според първоначалната заявка", допълни още Ангелкова.
По нейните думи все още липсват конкретни изчисления по отношение на недостига на работна ръка в бранша.

"За миналата година в сектора и свързаните с него индустрии бяха заети 369 000 души, като 27 000 са в предприятията, които се занимават с хотелиерство и ресторантьорство", посочва министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още