IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 юни

08:06 | 05.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Летният сезон започва с тапи по пътищата
В. Сега

И тазгодишният летен сезон започва с тапи и блокади по пътищата. Най-тежко по традиция ще е на магистрала "Хемус", по която ограничения ще има през цялото лято. До средата на юни ще продължи и ремонтът на около 20 километра от магистрала "Тракия" след Пловдив. След това, в началото на есента, предстои ремонт и на тунела "Траянови врата" на магистрала "Тракия". За около месец ще бъде затруднено и движението през граничния пункт "Кулата" заради ремонт от гръцка страна. Продължава да е ограничено и движението по магистрала "Люлин" заради образуваните там свлачища. Така на практика всички основни трасета, които водят от София към морето, в момента са блокирани.

Наемите на жилища в столицата достигнаха поносимия таван
В. Сега

Наемите на жилища в столицата са се повишили значително, с около 20% през тази година, сочат данни на агенцията за недвижими имоти "Адрес", оповестени вчера. Най-значително е покачването в кварталите "Дружба", "Витоша", както и в източните райони на столицата. 750 - 800 лв. достигат средните наемни цени за двустаен апартамент, при 600 лв. за миналата година. При жилищата с две спални от 800 - 900 лева през миналата година наемите вече са около 1000 -1100 лв. Тенденцията за непрекъснато нарастване на наемите е на път да блокира пазара, алармират от агенцията.

Причина за това е, че на фона на растящите оферти доходите, с които разполагат наемателите, не се увеличават, а се запазват на нивата от миналата година. Заради това клиентите трудно откриват желаното жилище и сключените сделки от началото на годината са почти двойно по-малко спрямо същия период на 2017 г.

Ethereum ускорява 10 хил. пъти трансакциите
В. Капитал Daily

Един от най-големите недостатъци на дигиталните валути Bitcoin и Ethereum е невъзможността да обработват бързо голям брой трансакции. Мрежата на първата позволява потвърждаването на до 7 транзакции в секунда, а втората претендира за до 20. В същото време платежната система Visa може да обработва до 50 хил. операции в секунда, а фондовите пазари и борсите, както и мрежите за интернет на нещата (IoT) се нуждаят от стотици хиляди трансакции в секунда.

За да отговори на тези потребности, Виталик Бутерин, създателят на Ethereum, представи решения, които биха могли да ускорят значително блокчейн технологията, като оптимизират процесите. Става дума за Shrading и Plasma, които вече се изпробват в тестовата мрежа и по думите на Бутерин биха позволили на блоковата верига на Ethereum да поддържа широкомащабни децентрализирани приложения с милиони потребители..

Школски автобуси возят с напукани стъкла и стари гуми
В. Монитор

Спукани стъкла, износени гуми и нацепени спирачни маркучи са сред най-честите нарушения, които инспекторите на ДАИ откриват при проверките на школските автобуси. Два пъти в годината учебните автобуси преминават на проверка към бившата ДАИ, сега Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Включително и превозните средства на частните училища, които возят за собствена сметка. Проверки се правят и на пътя. Напукани стъкла и износени гуми са най-честите нарушения при школските автобуси.

От агенцията правят предписания, когато открият несъответствия по превозното средство или че шофьорът не отговаря на изискванията на наредбата на образователното министерство. Частните училища наемат външни фирми - оторизирани превозвачи, които спазват разпоредбите на транспортното министерство. От шофьорите се търсят документи за психо, професионална квалификация и стаж. При проверките понякога се установява, че фирмите са наели водачи с малък опит.

"ВМЗ" Сопот с нови договори, очакват се още до края на юни
В. Стандарт

Най-голямото държавно предприятие в системата на ВПК у нас - "ВМЗ" Сопот, сключи нови договори след тазгодишното изложение на отбранителната индустрия у нас "Хемус 2018".

"Категорично заявявам, че времето, в което имаше намаляване на поръчките за специална продукция, вече е отминало. Имаме сключени договори, очакваме и още до края на юни. Изпълнението им трябва да започне през втората половина на юли - след получаване на финансирането", каза изпълнителният директор на сопотската оръжейница д-р инж. Иван Гецов.

Той допълни, че бъдещото възлагане на договори ще бъде ритмично и ще гарантира безпроблемна работа във "ВМЗ". В зависимост от обема на поръчките, може да бъде открита процедура по приемане на допълнителни работници с цел срочно и качествено изпълнение на договорите, поясни инж. Гецов.

Категоризацията на местата за настаняване ще става по-бързо и с по-малко документи
В. 24 часа

Министърът на туризма Николина Ангелкова разясни новите предложения за промени в Наредбата за категоризацията и прекатегоризацията на местата за настаняване и заведенията за хранене пред представители на туристическия по време на среща в Равда. Целта е да бъде облекчена работата на бизнеса.

За срещата информираха от Министерството на туризма. Оттам добавиха, че измененията в Закона за туризма за намаляване на административната тежест бяха приети от народното събрание и сега предстои поднормативната уредба също да бъде приведена в съответствие. С промените отпадат изискванията за редица документи, с което ще се оптимизира и съкрати времето за работа на администрацията, посочи още тя.

Водим последователна политика за увеличаване на туристопотока към България и данните за нощувките в област Бургас и заявените полети показват, че усилията дават резултат, заяви министърът по време на срещата. За първото тримесечие област Бургас отчита ръст на нощувките. Прогнозите са това лято чуждестранните посещения у нас да
нараснат с около 5 процента, а приходите от международен туризъм да са близо 4 милиарда лева, предаде БТА.

425 млн. банкноти за 14,9 млрд. лв. се въртят в държавата
В. 24 часа

Темповете, с които се увеличават парите в оборот през първото тримесечие на тази година, намаляват, показват данните на централната банка. За една година - от март 2017 г. извън касите на БНБ са влезли 1,55 млрд. лв. За сравнение при предишния едногодишен период - март 2016 г. - март 2017 г. нарастването беше с 1,6 млрд. лв.

Експертите на централната банка отбелязват, че за първата половина на годината е обичайно те дори да  намаляват спрямо края на предходната. И тази година не прави изключение - от януари до март банкнотите и монетите, които обслужват стопанската и търговската дейност, са с 455,8 млн. лв., или с 2,9% по-малко, в сравнение с края на 2017 г. Българите се разплащат предимно с банкноти и по-малко с монети, показва още статистиката. В края на март 2018 г. делът на банкнотите в общата стойност на парите в обращение е 97,51% - стойност, около която се движи в последните 10 години.

Средната по стойност условна банкнота се е увеличила с 1,10 лв. и вече е 34,95 лв. в сравнение с края на миналата година. Това е косвен измерител и за лека инфлация. За една година условната средна банкнота се е увеличила с 1,66 лв., или с 4,98%
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още