IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 юли

08:10 | 08.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Месец преди теста на тол системата всичко тъне в мъгла

В. Сега

"Няма отлагане на тол системата за догодина. В промените на Закона за пътищата се предвижда само отлагане на търговската експлоатация на електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние. Тя ще бъде въведена в техническа експлоатация на 16-и август. Целта е да се добие представа за същинските разходи на превозвачите за тол таксите". Това заяви пред БНР председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски.

Той уточни, че въз основа на тестовете в реално време ще бъдат определени тарифите и стартовият обхват на пътищата с тол такси. "Целта е събиране на приходи, които да гарантират финансова устойчивост на пътния сектор. Да има покритие на трасетата, които се използват от транзитния тарифи. Да има възможност за нулеви ставки на пътищата в лошо състояние", обясни той.

МЗ пак предлага невъзможен нов здравен модел

В. Сега

След повече от половин година работни групи и консултации Министерството на здравеопазването (МЗ) е готово с още един вариант на здравен модел, който ще бъде представен на 15 юли. През септември министър Кирил Ананиев оповести два нови модела, които обаче не срещнаха особено одобрение и се наложи поява на трети. Според появилия се вече вариант на последната продукция на МЗ "новият" модел е компилация от предишните два и също толкова невероятен за прилагане на практика.

Този път идеята на МЗ е да се заложи на пълна демонополизация на здравната каса, т.е. частните фондове и НЗОК да се конкурират. Здравната вноска остава 8 на сто, а осигурените сами избират фонд. Частните фондове няма да имат право за селектират осигурените си, т.е. да отказват на възрастни и хронично болни. За да могат да оперират на пазара обаче, частниците ще трябва да имат поне 1 милион осигурени. Докато това не е факт за поне едно дружество, всички осигурени ще останат в НЗОК. Услугите на обществената каса ще продължат да ползват и тези, които не са избрали частен фонд. В момента обаче работещите, които се осигуряват за своя сметка и тази на работодателя си, са около 3.5 млн. души. 2.7 милиона - пенсионери, деца и бедни, се осигуряват от държавата, при това с непълна вноска. Това значи, че едва ли повече от 3-4 фонда ще успеят да минат прага от 1 млн. осигурени.

Държавният телеком "Булгартел" затъна в дългове

В. Сега

Държавният телеком "Булгартел" продължава да трупа дългове и вместо държавата да се раздели с него, той продължава да работи и до днес. Отчетът на "Булгартел", компания под шапката на Българския енергиен холдинг (БЕХ), показва, че няма голям интерес към услугите й за телефония и интернет. През 2018 г. натрупаната от компанията загуба вече е 4.3 млн. лв. на фона на "едва" 1.4 млн. лв. година по-рано. Трупат се и задълженията, но основната част от тях очаквано са към компанията майка - БЕХ. Към края на миналата година "Булгартел" дължи 3.1 млн. лв., като 2.9 млн. лв. от тях са към групата на БЕХ.

Държавният телеком дължи пари и на доставчици (120 000 лв.), има и задължения към персонала и към общественото осигуряване (78 000 лв.). Не липсват и данъчни задължения (17 000 лв.), показва справка на в. "Сега" в отчета на дружеството.

Контролът над мръсните въглища ще струва 1 млн. лева

В. 24 часа

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще има нужда от около 536 хил. лв. допълнително в бюджета си за 2019 г. заради възложеното ѝ задължение да контролира качеството на въглищата и брикетите, предлагани на пазара. Това е посочено в доклад на принципала на агенцията - икономическия министър Емил Караниколов, до кабинета, който трябва да приеме промяна в бюджета и устройствения правилник на агенцията. Тези пари са необходими само за втората половина на 2019 г., тъй като досега не са били предвидени в бюджета ѝ, т.е. тази дейност ще струва по около 1 млн. лв. на година.

Контролът се извършва заради промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух, които задължават агенцията да следи на пазара да не се предлагат въглища и брикети с наднормено съдържание на пепел и сяра, тъй като при тяхното изгаряне в атмосферата се изхвърлят фини прахови частици и серни окиси.

Горивата поевтиняха с 5 стотинки

В. Труд

През най-динамичния месец от лятото, когато всички се запътват да почиват край морето или в планината, бензин А95 и дизел поевтиняха с 5 стотинки за месец. Това показват данните на специализирания сайт за цените на горивата – Fuelo. В момента бензинът се търгува при средна цена от 2,22 лв/л, а в началото на юни цената му е била 2,27 лв/л.

При дизела намалението на цената е същото, показва платформата, като в момента у нас един литър нафта се търгува средно за 2,28 лева за литър, а в началото на юни е струвал 2,33 лв/л. По-драстичното поскъпване на горивата наблюдавахме през месеците март и април, става ясно още от данните. За последните три месеца бензинът е променил цената си и е поевтинял с цели 9 стотинки, докато дизелът е мръднал само с 2 стотинки надолу.

Събраха 23% повече от акциз за цигарите

В. Труд

Приходите в държавната хазна от акциз върху цигарите за първите пет месеца на годината са 1,138 млрд. лв., което е рекорден ръст с 23,3% спрямо същия период на миналата година, сочат окончателните данни на Министерството на финансите. Тъй като от началато на годината няма промяна на акциза на цигарите, това бързо увеличение на приходите доказва, че сивият сектор излиза на светло. Само преди броени дни бяха обявени данни от проучването на база намерени празни кутии от цигари на “Инициатива срещу незаконната търговия”, инициирана от петте тютюневи компании у нас. Проучването показа, че контрабандата на цигари у нас е паднала до рекордно ниските 3,8% през първото тримесечие на 2019 г. Миналия четвъртък пък беше разбита още една нелегална фабрика за цигари.

При горивата мерките срещу сивата икономика също дават резултат и има ръст на приходите от акцизи с 6,15% до 931 млн. лв. За първите пет месеца на годината приходите от акциз за алкохола също нарастват – с 1,6% до близо 115 млн. лв. В резултат общите приходи от акцизи се увеличават с над 14%.

Шампиони сме в Европа по брой пчелни кошери

В. Монитор

България заема едно от челните места по брой пчелни кошери, отглеждани по методите на биологичното земеделие, в ЕС. Това е заявила заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева при откриване на биопазар в Бургас, съобщиха от ведомството.

Василева посочила, че страната ни е най-големият производител на биологично розово и лавандулово масло в света. Тя е отбелязала, че за растежа на сектора в страната допринася и подпомагането на биопроизводството по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014 - 2020 г).

"Биопроизводителите имат голям интерес, както към мярката за "Биологично земеделие", така и към реализиране на проекти за инвестиции по мерките от Програмата", казала още Лозана Василева. За територията на Област Бургас са сключени общо 58 договора по ПРСР за подпомагане на биологични производители, на стойност 5.7 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още