IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Система за ранно предупреждение в София ще алармира за мръсен въздух

Тя ще дава прогнозна информация за 48 ч. напред

16:21 | 29.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Система за ранно предупреждение в София ще алармира за очаквано замърсяване на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ). Това каза Йоана Христова, зам.-кмет по околната среда, на Осмия Национален зелен форум 2017 –  Екоиновации и градска среда, организиран от сп. „Мениджър“.

Работата по системата е започнала през януари съвместно с НИМХ. Целта е да имаме прогнозна информация за 48 ч. напред и да предприемаме мерки, каза зам.-кметът. 

Разширяването на метрото, модернизацията и електрификацията на градския транспорт с въвеждане допълнително на трамваи и тролейбуси намаляват замърсяването, каза зам.-кметът.

Йоана Христова информира, че почти готов е проектът за оползотворяване на RDF (продукт от преработката на отпадъци, който може да замени горивото в някои инсталации – б. а.).

Ако започне изгарянето на RDF в топлофикацията, ще бъде осигурено парното за 25 - 30 хил. домакинства и ток за над 35 хил. домакинства. Този блок ще се ползва, без да работят другите котли в топлофикационното дружество.

Като част от подготовката за българското председателство на ЕС догодина общината ремонтира площада пред НДК.
Работи се и по парковете Въртопо, Западен и Северен парк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още