IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трамвай ще свързва столичните квартали „Дружба“ и „Младост"

Трасето се планира да се изгражда с европейски пари

16:47 | 14.05.14 г.
Трамвай ще свързва столичните квартали „Дружба“ и „Младост"

Трамвай ще свързва столичните квартали „Дружба“ и „Младост“. Столичната община е обявила обществена поръчка за проектирането на трасето.

Оферти могат да се подават до 23 юни, а отварянето им е насрочено за 24 юни.

Осъществяването на проекта за новата трамвайна линия се предвижда да се финансира с пари от новата програма за регионално развитие за периода 2014-2020 г. Подготовката на техническите проекти се финансира с европейски пари по линия на „Техническа помощ“.

Новото трамвайно трасе ще започва от ул. „Обиколна“ в „Дружба“ и ще стига до метростанцията в „Младост-3“ по бул. „Копенхаген“.

Когато бъде изграден в цялост, булевардът ще свързва двата столични квартала, като трамвайната линия ще бъде изградена по същото направление. Преди няколко месеца беше открита отсечката от новия булевард, която свързва кв. „Дружба“ с бул. „Цариградско шосе“. Тази година трябва да тръгнат и процедурите за отчуждаване на имоти, за да продължи строителството на пътната отсечка.

Идеята за трамвай между „Дружба“ и Младост“ в София датира от около три десетилетия. През 80-те години е изградена трамвайна линия от „Искърско шосе“ до „Младост“, но впоследствие част от нея е демонтирана.

През 2009 г. отново се заговори за връзката заради строителството на метрото. Общината планираше да пусне трамвайната линия още преди метрото да стигне до „Дружба“, за да може жителите на квартала да имат бърза връзка с метростанциите в „Младост“.

Като част от обществената поръчка за новата трамвайна линия са и ремонтите на три съществуващи трасета – от кв. „Княжево“ до Руски паметник, от Западен парк до бул. „Константин Величков“ и от пл. „Подуене“ до автогара „Изток“ (линията по бул. „Ботевградско шосе“). Общата дължина на трите трамвайни линии, предвидени за ремонт, е над 22 км.

Максималната стойност на бюджета за проектирането на новата трамвайна линия и ремонтите на съществуващите три трасета е 480 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още