Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

AFP: Гръцките предприемачи намират в България сигурно убежище

Все повече малки и средни гръцки предприятия се преместват в страната, за да се възползват от ниските данъци

AFP: Гръцките предприемачи намират в България сигурно убежище

Шивашка фабрика на гръцки предприемач в Благоевград. Снимка: архив Ройтерс

Най-малко 11 000 гръцки компании, сблъскващи се с икономическата криза в Гърция, са намерили убежище в България - най-бедната страна в ЕС, в която заплатите са ниски, пише AFP в своя кореспонденция от София, цитирана от БТА.

По думите на Йоанис Политис, който е мениджър на гръцката компания Septona, в България има данъчна, законова стабилност и благоприятна среда. 

Още по темата

Около 120 големи гръцки компании се установиха в България през миналото десетилетие в сектори като търговията на дребно, металургията, дистрибуцията на горива, строителството и недвижимите имоти.

Макар през 2009 година гръцката криза да сложи край на миграцията на големите компании, все повече малки и средни гръцки предприятия, особено търгуващите с Европа, Балканите и Русия, продължиха да се преместват в България, за да се възползват от ниските данъци. 

Според приетите през миналата седмица промени корпоративният данък в Гърция се повишава. От понеделник са повишени и ставките по ДДС за редица продукти, които доскоро се радваха на облекчени условия. Част от тях са за ресторантьорските услуги.

Костас Михаил е напуснал Атина миналата година, за да открие пекарна в София и вече планира да разшири бизнеса си. „Не мисля, че ситуацията в Гърция ще се отрази на това“, коментира той.

Сънародникът му Панайотис Дувос е предприел тази стъпка през 2011 година.

„Почти не е възможно да се прави бизнес в Гърция, компаниите изчезват за месец, два, три, тъй като данъците и банковите лихви са прекалено високи“, посочва 46-годишният Дувос, който планира да открие магазини във Варна и Бургас. Той обаче се опасява, че неговите гръцки доставчици няма да могат да произвеждат и да продължат да правят доставки за магазина му.

„Заради капиталовия контрол те не могат да теглят пари за транспорт и гориво. Сега определено е по-безопасно да държиш парите си тук. България ми даде възможност да оцелея, което е трудно в Гърция в момента“, коментира той.

Много компании, ориентирани към износа, откриха България като рай за бизнеса още преди две десетилетия.

Кириакос Фотинос изнася компанията си в България през 1996 година. По думите му той е бил по-засегнат от икономическата криза в Европа през последните пет години и от китайския дъмпинг, отколкото от случващото се в страната му.

Компанията му, която има завод и край Атина, е с годишен оборот от 50 милиона евро и отчита растеж от 30 процента през последните пет години благодарение на факта, че изнася в Западна Европа, а не обратно в Гърция.

Кризата в Атина доведе до прехвърляне на гръцки капитал към България. Гръцките компании са инвестирали 4,5 до 5 милиарда евро за шест години в българската икономика, посочва пред агенцията Красен Станчев от Института за пазарна икономика в София.

Той допълва, че в същото време между 50 000 и 60 000 гърци са си открили сметки в български банки от 2009 година.

Въпреки опашките пред банките в Гърция нямаше масово прехвърляне на капитал към България през 2015 година, тъй като "играта вече свърши", отбелязва Станчев. 

Развитието на кризата в Гърция можете да следите тук

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
15
 
3
Един Българин до: kalendar
преди 5 години
Няма профилна снимка
Или просто най-накрая са осъзнали, че гъркините не стават.

По темата надявам се отговорните звена да уважават и помагат на гръцките фирми и граждани, а не да им създават безумни спънки. Вярно е, че много от тях не са изрядни платци и работодатели, но тези случаи трябва да се отнасят към съда. Няма нищо лошо от повече инвестиции и банкови депозити у нас.
0
 
18
 
2
kalendar до: bigmamascandal
преди 5 години
те така правят бизнес:)
3
 
20
 
1
преди 5 години
Няма профилна снимка
И в Пловдив има много гърчоля напоследък. Ама не правят бизнес, а са по кафетата :)))

Още от Централна и Източна Европа
В Румъния се провежда местен вот на фона на политическите турбуленции