IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои храни и услуги в Гърция ще поскъпнат?

В резултат на споразумението между Атина и нейните кредитори ставката на ДДС за някои храни и услуги скача от 13 на 23%

13:28 | 15.07.15 г.
<p>
	Улична сергия в Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Улична сергия в Атина. Снимка: Ройтерс

Десетки храни по супермаркетите в Гърция ще поскъпнат, тъй като ДДС ставката скача от 13 на 23 на сто. Промените произтичат от постигнатата договореност между Атина и нейните кредитори.

По същата причина скок на цените ще има и на билетите за градския транспорт. Наред с това цените на десетки други категории храни в Гърция ще останат непроменени, тъй като за тях се запазва досегашната ДДС ставка от 13 на сто, съобщават гръцки медии.

По-специално с 8 на сто се очаква да поскъпнат захарните изделия, безалкохолните напитки, соковете, консервите, шоколадените изделия, кафето, растителните масла, маргарините и маслата от животински произход, а също таксите за обучение, ремонтните услуги и други.

С 23 на сто ДДС ще бъдат обложени също и билетите за градския транспорт, таксиметровите тарифи, билетите за влаковете и самолетните билети за вътрешните дестинации.

Непроменени ще останат цените на следните продукти, които ще продължат да бъдат облагани с досегашната ставка 13 на сто ДДС. Това са: селскостопански животни, месо, риби, растителни семена, зехтин, вода, електроенергия, природен газ, товарни превозни средства, селскостопански, социални и погребални услуги, а също престой по хотели, паркинги, къмпинги и други.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още