IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка

Прокурори в страната привлякоха консерватора като заподозрян по дело за корупция, свързано с предполагаемо подкупване на медии

22:39 | 09.10.21 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Австрийският канцлер Курц. <em>Снимка: Blomberg Lp&nbsp;</em></p>

Австрийският канцлер Курц. Снимка: Blomberg Lp 

Австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка. Той обяви решението си в събота, след като прокурорите в страната привлякоха консерватора като заподозрян по дело за корупция, свързано с предполагаемо подкупване на медии.

Ако не бе подал оставка, коалицията между неговата Народна партия и Зелените, които нарекоха Курц „неспособен да заема длъжността“, щеше да се разпадне.

„Моята страна е по-важна за мен от мен самия“, каза той. „Това, от което се нуждаем сега, са стабилни условия. Така че, за да се разреши патовата ситуация, бих искал да осигуря място за предотвратяване на хаоса и осигуряване на стабилност “, каза Курц. Политикът отхвърли обвиненията срещу себе си. Той заяви, че ще покаже, че те са погрешни.

Курц не обяви пълно оттегляне от политиката. Той ще остане шеф на партията си и в парламента като лидер на парламентарна група, заяви той. И предлага външният министър Александер Шаленберг (ÖVP) да поеме поста му като канцлер.

Австрийските Зелени, част от управляващото мнозинство, приветстваха оставката на Курц и сигнализираха за продължаването на коалицията. „На фона на настоящата ситуация мисля, че това е правилната стъпка за бъдещата работа на правителството с отговорност за Австрия и с мисъл за имиджа на страната в чужбина", каза шефът на Зелените и вицеканцлер Вернер Коглер в събота вечерта.



Курц е разследван заради твърдения, че държавни пари са били използвани в корупционна сделка, за да се осигури положително отразяване в таблоиден вестник. Според прокуратурата Курц и девет други заподозрени, както и три организации се разследват по различни корупционни престъпления, свързани с аферата.

Същността на обвиненията е, че между 2016 и 2018 г. „ресурси от финансовото министерство са били използвани за финансиране на частично манипулирани проучвания на общественото мнение, които обслужват изключително партийни политически интереси. Това е свързано с периода, в който Курц пое ръководството на Австрийската народна партия (ÖVP) и я вкара в правителството начело на коалиция с крайнодясната Партия на свободата (FPOe).

Малко преди канцлера по темата в петък се изказа федералният президент Александър Ван дер Белен. Името на Курц не беше споменато в краткото му обръщение, но критиката към нарастващата политическа неопределеност беше много ясна.

Ван дер Бален подчерта, че презумпцията за невинност важи за обвиняемия. Но аферата в никакъв случай не била само правен въпрос; По-скоро все по-често ставало въпрос за това кои средства за постигане на политически цели все още са приемливи в демокрацията.

Ван дер Белен намекна за това в обръщението си: Той каза, че има различни изисквания към политическите лидери. Австрийците имали право на правителство, способно да действа. „Тази способност за действие сега е под въпрос“, критикува той канцлера.

Австрия е в извънредно положение от сряда. На този ден Икономическата и корупционната прокуратура (WKStA) нахлу във Федералното канцелариство, партийната централа на ÖVP във Виена и в Министерството на финансите. 

Прокурорите твърдят, че неназована медийна компания „е получила плащания" в замяна на публикуването на тези проучвания. Въпросната компания не е официално наименувана, но е широко идентифицирана в австрийските медии като таблоида Österreich. Групата, която ръководи Österreich, излезе с изявление, в което отрича, че са били извършени някакви нарушения при въвеждането в експлоатация или публикуването на нейните проучвания.

Твърди се, че този план е помогнал на Курц да поеме лидерската роля в собствената си партия, а после и да стане канцлер. Според прокуратурата това се доказва чрез многобройни текстови съобщения на близки и доверени лица на сегашния канцлер. До 2017 година Курц беше външен министър, а през май 2017 пое лидерската роля в АНП. На предсрочните парламентарни избори през октомври 2017-та неговата Народна партия стана първа сила, а Курц - федерален канцлер.

И трите опозиционни партии - Социалдемократическата партия на Австрия, Партията на свободата и най-малката НЕОС смятат обвиненията срещу Курц за съществени и настояваха за оставката му. Социалдемократите и Партията на свободата обявиха също, че ще внесат искане за гласуване на вот на недоверие срещу канцлера.

"Решението не бе лесно за мен," гласи изявлението на Курц. Обяснението му защо е решил да се оттегли и така да избегне напрежение в коалицията бе кратко:

Курц започна втория си мандат като канцлер през януари 2020 г. начело на коалиция със Зелената партия. Предишното му правителство, коалиция с крайнодясната Партия на свободата (FP), се разпадна през май 2019 г. заради т.нар. корупционен скандал "Ибисагейт".

След като бившият ръководител на FP Хайнц-Кристиан Щрахе беше заснет с камера да предлага обществени поръчки в замяна на помощ за партийната кампания, следователите започнаха няколко мащабни разследвания на предполагаемата корупция в австрийската политика.

Някои от тях бяха насочени към високопоставени фигури от ÖVP, включително Блюмел. Самият Курц бе разследван по подозрение, че е направил неверни изявления пред парламентарна комисия по корупция, въпреки че не му бе повдигнато обвинение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Меркел си заминава и нейните демократ-националистчета из Европа си събират багажа. И тъй като положението по света е военно, идват демократ-фашистите на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 2 години
боко-чeкмеджето е гнусен, но не е проблем и може да се преживее. Не искам да философствам, но 90% от нас си казват " аз да бях на неговото място, щяха да ми викат боко-гардероба" . Е т'ва вече е проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Frosty
преди 2 години
Тоя Курц не беше ли същият, който пращаше много поздрави по интернет на боко-чекмеджето?Значи и него го спипаха в корупционни практики. Я каква изненада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Един Българин
преди 2 години
Сега ББ му се смее..."ей, КУРц...много дси зле , ве! Аз за 9 месеца, в които не поддадох оставка откраднах толкова, колкото ти от по-богата държава за цял мандат не можеш! Ама ако незнаеш да те науча, че трохички трябва и за Каракачанов (пардон за зелените) за да има "стабилна" коалиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Ivan N.
преди 2 години
Курц е аматьор! За такива неща оставка не се подава! Я да вземе пример от нашио - с пачки, кюлчето злато и патлак на нощното шкафче до главата, но оставка никога! Бързо в Банкя на обучение и обратно в парламента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Ivan N.
преди 2 години
Курц е аматьор! За такива неща оставка не се подава! Я да вземе пример от нашио - с пачки, кюлчето злато и патлак на нощното шкафче до главата, но оставка никога! Бързо в Банкя на обучение и обратно в парламента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
sirFaith
преди 2 години
ей тва в българия не може да се случи .. по простата причина, че нашите политици са собственици на медиите и няма смисъл да подкупват ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Значи и Бойчето приветства! Иначе навсякъде зелените са *** на янките - те друг смисъл, освен да плямпат в зелено и да работят за янките НЯМАТ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
Money
преди 2 години
Тия консервативни корумпета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
"Австрийските Зелени, част от управляващото мнозинство, приветстваха оставката на Курц ..." ... да си дойдем на думата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още