Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Денис Звиздич: Най-важно е транспортното свързване със съседните държави

Европейската перспектива трябва да остане актуална, тя обединява интересите на всички в региона на Западните Балкани, посочи премиерът на Босна и Херцеговина

гледано: 979   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Босна и Херцеговина през последните 3-4 години постигана сериозен прогрес в сферата на европейската интеграция и икономическото развитие. Това каза Денис Звиздич, премиер на Босна и Херцеговина, в интервю за предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„Всички жизнени показатели се движат нагоре. БВП расте с над 3% на годишно равнище. Също така растат индустрията, туризмът, износът. Откриваме и нови работни места, така че всички икономически данни се движат нагоре. Но в същото време има и обективни процеси и предизвикателства с които трябва да се справим. Става дума за по-сериозно транспортно свързване със съседните държави като Сърбия, Черна Гора и след това с Македония, Албания, България и т.н. Така че за нас е важно да засилим инфраструктурата, както и дигитализацията. Също така е важно нашите природни ресурси и човешка сила да подпомогнат икономическото развитие. Като цяло всички процеси вървят в позитивна посока, а ние вървим последователно към главната ни цел – ЕС и НАТО“, посочи той.

На въпроса как днес изглеждат отношенията между България и Босна и Херцеговина, Звиздич отговори:

„Виждаме България и премиера Борисов като големи приятели на Босна и Херцеговина и по-специално вашият премиер, който винаги много открито говори и дава много добри съвети. Защото България вече е преминала пътя, които я очаква Босна и Херцеговина и много значително ни помага на пътя за европейската ни интеграция. За нас беше важно, че по време на българското председателство на ЕС Западните Балкани бяха в центъра на вниманието на Европа“.

Според него е добър знак, че същата програма пое и Австрия за своето председателство.

„Връща се интересът на ЕС към региона на Западните Балкани, който в стратегически план е много важен. Ние всъщност географски сме близка част на ЕС. Необходимо е да завършим процесите в тази област и де юре да станем част от ЕС. Всички държави от Западните Балкани като свои най-важен приоритет заявяват членството си в ЕС. И това е всъщност онова, което създава отношенията между страните от Западните Балкани. Европейската перспектива трябва да остане актуална, тя е онова, което обединява интересите на всички в региона ни“.

Вижте повече в интервюто!

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Ердоган вкара и зеленчуците в битката за местните избори