IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕИБ орязва финансирането на инфраструктурни проекти за Западните Балкани

Административното забавяне при усвояването на парите и продължителността на реализирането на част от проектите стоят в основата на решението

19:46 | 09.03.12 г.
ЕИБ орязва финансирането на инфраструктурни проекти за Западните Балкани

Финансирането на инфраструктурни проекти от страна на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще бъде намалено в редица балкански страни, за да могат те да разполагат с повече време за усвояване на средствата, които вече са отпуснати, предаде DPA, цитирана от БТА.

ЕИБ отпуска 4,2 милиарда евро за реализиране на проекти в няколко страни от Западните Балкани.

Вицепрезидентът на ЕИБ Дарио Сканапиеко заяви, че от една страна заради административното забавяне при усвояването на парите в Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания, Черна гора и Македония, а от друга - заради факта, че реализирането на някои проекти ще продължи години наред, досега са били изплатени 2,43 милиарда евро.

По този начин остават 1,8 милиарда евро, одобрени за финансиране на инфраструктурни проекти в балканските страни през периода между 2007 и 2011 година.

Искаме да видим по-добро разпределение и синхронизиране на ангажиментите и плащанията, каза Сканапиеко. Той добави, че сумата, която трябва да бъде отпусната за 2012 година, следва да бъде същата като сумата, отпусната през 2011 година - 859 милиона евро.

Вицепрезидентът на ЕИБ посочи също така, че инфраструктурните проекти, които банката подкрепя, са ключови в региона.

Необходимо е да се развие модерна инфраструктура, за да бъдат подпомогнати големите инвестиции в индустрията. Това е най-голямото предизвикателство в региона - да бъде предложена модерна, ефективна инфраструктура за инвеститорите, каза Сканапиеко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още