IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри плановете на Словения за банкова рекапитализация

Трите най-големи банки в страната - NLB, NKBM и Abanka, ще получат 3 млрд. евро незабавно, а Factor Banka и Probanka ще бъдат закрити

20:36 | 18.12.13 г.
ЕК одобри плановете на Словения за банкова рекапитализация

Европейската комисия (ЕК) одобри планът на Словения на стойност 4,6 млрд. евро за рекапитализиране и преструктуриране на банковия сектор, предаде АП.

Трите най-големи банки в страната - NLB, NKBM и Abanka, ще получат 3 млрд. евро незабавно, а Factor Banka и Probanka ще бъдат закрити.

Еврокомисията посочи, че е одобрила плановете за NLB и NKBM, “защото това ще позволи на банките да станат жизнеспособни в дългосрочен план без да се нарушава конкуренцията”, посочва информационната агенция.

Закриването на Factor Banka и Probanka Брюксел определя като “позитивно”. Спасителната помощ за Abanka пък е одобрена временно на първоначален етап заради опасенията за финансова стабилност. ЕК ще се произнесе окончателно, след като стане готов планът за преструктуриране на банката.

“Решението ще засили доверието в словенските банки”, коментира днес еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуня. “След като преминат стрес тестовете на банките, предстоящите правила за преструктуриране и стабилизиране на банковия сектор ще гарантират, че Словения може да разчита на жизнеспособен и здрав банков сектор”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още