IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 иска да прекъсне блокадата на доставките в Украйна

Министрите на външните работи на членовете на организацията заседават до събота под германско председателство в замъка Вайсенхаус във Вангелс

08:43 | 13.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/Georg Wendt</em></p>

Снимка: EPA/Georg Wendt

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок предупреди за световна продоволствена криза, предизвикана от войната в Украйна, и обеща подкрепата на Г-7 за най-бедните страни в света.

Ужасната агресивна война" срещу Украйна, която е в разрез с международното право, е „не само дълбока криза за цяла Европа", но и „глобална" криза, заяви Бербок в началото на срещата на външните министри от Г-7 във Вангелс, Шлезвиг-Холщайн. Войната в Украйна блокира износа на милиони тонове зърно, които са жизненоважни за хората в Близкия изток и Африка.

Руската агресивна война е „също така война срещу международния ред, срещу международното сътрудничество", заяви Бербок, която е от  Зелените. Целта на руския президент Владимир Путин е да използва агресивната си война срещу Украйна, за да „раздели световната общност". Групата на Г-7 обаче няма да позволи това. Бербок заяви, че групата на водещите индустриални държави поема своята отговорност и ще гарантира, че 141-те държави, които осъдиха руската агресивна война срещу Украйна в ООН, „няма да бъдат изоставени сега". Освен осигуряването на продоволствена сигурност на карта са поставени и енергийните доставки на страните.

Германката подчерта значението на Украйна като страна износител на зърно и посочи по-специално „25 милиона тона зърно", които понастоящем са „блокирани" в украинското пристанище Одеса. Заедно с колегите си от Г-7 тя ще обсъди решения, които да доведат „зърното в света", каза Бербок.

Министрите на външните работи от Г-7 заседават до събота под германско председателство в замъка Вайсенхаус във Вангелс. Освен Германия групата включва САЩ, Великобритания, Франция, Канада, Италия и Япония. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е отменил участието си в срещата на Г-7 поради заразяване с коронавирус, което междувременно е преодоляно. Според министерството му обаче се очаква той да присъства на срещата на външните министри на НАТО в Берлин този уикенд.

Посещение на украинския външен министър

Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба и молдовският му колега Нику Попеску присъстват като гости на срещата на министрите на външните работи на страните от Г-7 във Вангелс. Министърът на външните работи на Индонезия Ретно Лестари Приансари Марсуди, чиято страна понастоящем председателства Г-20, също ще присъства чрез видеовръзка. Тази сутрин Кулеба заяви по телевизия ARD, че иска да използва посещението си в Германия, за да ускори преговорите по молбата на страната му за членство в ЕС.

Що се отнася до въпроса как международната общност може да подкрепи Украйна в лицето на „бруталната руска агресивна война", Г-7 в момента координира действията си „на ежедневна основа", заяви Бербок. Външният министър подчерта, че „отбранителната способност на Украйна" е на преден план в тези обсъждания. Последните ѝ разговори в Киев са били посветени и на това как може да се оформи подкрепата за Украйна, „без да се допринася за това НАТО да се превърне във воюваща страна в тази война".

Ситуацията в Република Молдова, която граничи с Украйна, също е централна тема на консултациите на министрите от Г-7. В международен план има опасения от разширяване на войната в малката страна, на изток от която се намира регионът Приднестровие, контролиран от руски сепаратисти. Бербок заяви, че опасността войната да се разпространи в Молдова бе „много, много голяма в началото на тази война". Междувременно „изключително нестабилната" ситуация в страната е била „донякъде стабилизирана" с международна подкрепа. През март Бербок стартира платформа за подкрепа на Молдова, чиято цел е да насърчи устойчивостта и стабилността на югоизточната европейска държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Бебокова (АНAЛена) - сигурно вие запорирате и крадете руска собственост съобразно международното право? Сигурно това е единствената война в света и сигурно САЩ разсипаха толкова държави пак според международното право? Сигурно укpoпската нацистка чyма съобразно международното право 8 години избива донбаският народ? Сигурно Германия и Франция си свършиха работата като гаранти на Минските споразумения? Ти си мисли за твоята държава, защото ОПЕК ви показа среден пръст за петролът, а Катар - за природният газ. Ноември ще гледам с кеф в Тубата как озверелият от глад и студ германски народ те разчеква насред улицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още