IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идването на Байдън и оттеглянето на Меркел - недобра комбинация за Източна Европа

Меркел все още е голям защитник на източноевропейските страни членки на ЕС, тъй като е израснала в Източна Германия и е учила в Прага

07:28 | 05.03.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Виктор Орбан остава без приятели по високите етажи на властта.

Решението му да изтегли партията си ФИДЕС от парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП), преди членовете й да бъдат отстранени, вещае край на съюза му с традиционните течения в ЕС, пише Bloomberg.

Насочването на унгарския премиер към политическата крайност се очакваше от много време. Но неговото оттегляне е симптоматично за по-широкото отчуждаване на източноевропейските страни членки на блока от Полша до Словения, което се процеди в т. нар. от Орбан „нелиберална“ демокрация.

Докато преди четири години изглеждаше, че популистките сили набират скорост в Европа, пристигането на американския президент Джо Байдън с обещанието да сложи край на „Америка на първо място“ означава, че облаците се сгъстяват за лидери, които вземаха пример от Доналд Тръмп. Освен това оттеглянето на Ангела Меркел от поста й тази есен лишава политици като Орбан от ухото на германския лидер, която запази отворени каналите за диалог, колкото и резки да бяха различията им.

Комбинацията от американска администрация, която не е толкова склонна да задоволява желанията им, и нов германски лидер без привързаността на Меркел към региона заплашва да остави на произвола източноевропейските страни членки. Тя също така може да насърчи Европейската комисия да предприеме по-строги действия срещу Полша и Унгария дори чрез замразяване на плащания.

“Обстановката след промяната във Вашингтон и с перспективата за промяна в Берлин става по-сложна за ЕС и особено за страни като Полша“, казва Доналд Туск, бивш полски премиер, който беше председател на Европейския съвет до 2019 г.

„Промяната може да включва намаляване на решителността в Берлин за сътрудничество с Източна Европа“ наред с „много принципна американска позиция за върховенството на закона и демокрацията“, отбелязва Туск.

Когато полският президент националист се яви на избори за преизбиране миналото лято, той се обърна към Тръмп за подкрепа в последната минута. В Белия дом само четири дни преди изборите Тръмп обсипа Анджей Дуда с похвали за „страхотната работа“ и затова, че поляците го смятат за много голям лидер. Дуда спечели изборите на втория тур с 51% на 49%.

Макар че Байдън би трябвало да е приветстван от източноевропейските страни в ЕС благодарение на по-предпазливата му позиция към Русия и надеждите за по-сериозна проукраинска линия, той ще се изправи пред нелеки отношения с тези лидери, които израснаха близо до и се възхищаваха на Тръмп.

Дуда поздрави Байдън, както си му е редът за победата му на изборите, едва на 15 декември, повече от месец след западния му съсед Меркел. Полският лидер не се притеснява, че това ще засегне отношенията с новата американска администрация.

Правителството на Орбан открито подкрепи Тръмп на изборите и се готви за връщане на студенината от времето на администрацията на Обама. Външният министър Петер Сиярто беше цитиран от EuroNews да твърди, че Унгария е отворена за по-голямо сътрудничество със САЩ, ако Байдън иска да покаже повече „уважение“ към Унгария.

Като най-дългогодишния лидер в ЕС Меркел стана свидетел на циментирането на Орбан във властта в Унгария чрез подчиняването на съдилищата, медиите и критикуването на имигрантите, особено по време на кризата през 2015-2016 г., породена от бягството на бежанци от войната в Сирия. Антиимигрантската му позиция беше едновременно пример за националистите в региона и проява на незачитане към Меркел и нейната политика на отворени врати.

Тя все още е голям защитник на източноевропейските страни, който е наясно с конфликтите и трудностите в тях, тъй като е израснала в Източна Германия и е учила в Прага. Меркел е почитател на движението „Солидарност“ в Полша, което очерта пътя, довел до рухването на комунистическия блок от 1989 г. Всичките й вероятни наследници са от Западна Германия.

„Не е ясно дали Германия ще запази нивото на разбиране и готовност за сътрудничество, което имаше Меркел“, казва Туск, който е бивш активист на „Солидарност“. „Опитът й по време на комунизма подчертаваше усилията й да разбере източната част на Европа, особено когато става въпрос за отношенията между ЕС и Русия“, допълва той.

Позицията на Меркел за Русия – обединяващ въпрос за източните страни, които бяха съветски сателити, е по-нюансирана. Макар да е подложена на критики заради подкрепата за проекта за газопровод „Северен поток“ 2 от Русия до Германия, тя също така уреди политическият опонент на президента Владимир Путин Алексей Навални да бъде откаран в Германия след опита за отравянето му и го посети в болницата в Берлин. Меркел продължава да се застъпва за Украйна, след като Русия анексира Крим.

Далия Грибускайте, която беше президент на Литва от 2009 до 2019 г. и редовно общуваше с Меркел на заседанията на Европейския съвет, си спомня разговор, в който попитала канцлера за отношенията й с Путин.

„Отговорът й беше доста изненадващ за мен – тя намекна, че знае кой е той и какво се очаква от него. Макар че понякога се чувства унизена, тя ще продължи да говори с него. Постигането на цели е по-важно от собствените й чувства към поведението на Путин спрямо нея“, споделя Грибускайте.

По същия начин нейната врата остава отворена за Орбан въпреки ролята му на главатар на национализма.

Търговски връзки

Въпреки политическите търкания икономическите връзки с Германия остават силни. От 11-те бивши комунистически страни членки на ЕС за седем, включително Унгария и Полша, Германия е най-големият им търговски партньор.

Тези връзки гарантират, че до този момент бунтовниците могат да си позволят само да мърморят.

Следващият тест ще бъде върховенството на закона. Германия посредничи за сделка през декември, която дава на Комисията правомощието да предлага замразяване на плащания от бюджета за страни, които подкопават независимостта на съдебната система. Унгария и Полша в момента са обект на разследване от ЕС.

Тъй като Меркел няма да се кандидатира на изборите в Германия през есента, тя скоро няма да е наоколо, за да се намеси в тяхна полза, дори да го иска.

„Опасявам се, че част от новото ръководство след Меркел може да има стереотипно отношение към нашия регион, особено тези, които не са израснали в Източна Германия или са били твърде млади, когато падна Берлинската стена“, казва чешки заместник-външен министър. „Нямаме друг такъв партньор като Германия“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Коментарът към статията е по-добър и по-смислен от самата нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
dr.5rov
преди 3 години
Изглежда авторите изхождат в разсъжденията си от някаква отминаваща епоха . Има Големи и Силни държави в западната част на Европа и Малки и Слаби държави в източната част. Това беше така.Работата е там, че за изминалото време в повечето от източните страни се въздигнаха национални елити, които започнаха да търся повече самостоятелност, а не просто прослушание. Почти само нашият елит остана все още силно сервилен, но и при нас се забелязат наченки за търсене на самостоятелност.За изминалото време източните страни станаха необходим компонент на ЕС. Сега без тях западната част на Европа бързо ще загуби позиции в нововъзникващия свят.Така, че търсенето на пресечните точки на взаимен баланс ще продължи ако политиците са умни, но ако една част от страните започат да се опитват да налагат силови решения, то разцеплението ще се засили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още