IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JР Morgan: Има опасност от четвърта спасителна програма за Гърция

За да се избегне това, страната ще трябва скоро да продаде още облигации поне на 3 пъти до август 2018 г.

14:00 | 03.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската банка JР Morgan смята, че Гърция ще има нужда от допълнителни около 20 млрд. евро за периода 2019-2020 г., тоест след като изтече нейната трета спасителна програма, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.

В доклад на банката се твърди, че ако правителството в Атина не извърши подобна продажба на облигации като тази от 25 юли, на Гърция ще е необходима четвърта програма.

Припомняме, че в края на юли страната продаде дълг на инвеститори за първи път от 2014 година насам. Емисията беше реализирана, след като страната постигна споразумение с кредиторите по прегледа на спасителната програма. Атина е постигнала по-добра от очакваното доходност - 4,375 пункта, за новата си емисия петгодишни облигации. 

Според анализаторите за да може Гърция да излезе на "чисто" от третата спасителна програма до август 2018 г., страната трябва преди всичко да докаже, че е получила безпроблемен достъп да пазарите и че е в състояние да задоволи повечето от своите нужди. 



Ако Гърция не успее да направи това, тогава тя ще бъде доведена до четвърта спасителна програма.

Същите анализатори преценяват, че Гърция трябва да излезе на пазарите още два-три пъти до август 2018 г.

В същото време обаче според американската банка Гърция трябва да продължи да се придържа към реформите, а европейците да пристъпят към по-нататъшно облекчаване на нейния дълг, така че страната да получи достъп до програмата за количествени облекчения на Европейската централна банка (ЕЦБ). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още