IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ смята, че Гърция се върна прекалено рано на капиталовите пазари

Във Фонда се притесняват от заявки, че набраните средства могат да бъдат използвани за социални програми

14:24 | 30.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) определя като прекалено ранно завръщането на Гърция на капиталовите пазари, пише гръцкият в. "Катимерини". Според изданието във Фонда имат опасения, че операцията ще окаже неблагоприятно влияние върху устойчивостта на дълга на страната.

В своите програми МВФ също предвижда завръщането на Атина на пазара, но залага на повече предпазливост. Институцията смята, че страната има да извърви още доста път, преди да си върне доверието на инвеститорите.

Правителството има да извършва още реформи, коментират в МВФ.

Ръководителят на мисията на Фонда за Гърция Делия Велкулеско предупреди преди дни, че излизането на капиталовите пазари не трябва да повишава дълга на Гърция, а да облекчи разплащанията по средносрочните и дългосрочните задължения на страната, припомня още "Катимерини".

За МВФ допълнително притеснения носят заявките на правителството, че набраните от пазара средства ще могат да бъдат използвани за социални програми, което е в противоречие с параметрите на третата спасителна програма.

Атина извърши успешна емисия на петгодишни облигации и постигна доходност от 4,625 пункта. По този начин страната набра 3 млрд. евро от пазара. Страната емитира държавни ценни книжа за първи път от 2014 година насам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още