IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косово поиска постоянна американска база в страната

Същевременно властите в Прищина настояват за ускоряване на интеграцията към НАТО

22:34 | 27.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jetmir Idrizi/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Jetmir Idrizi/Bloomberg News

Косово е поискало от Съединените щати да създадат постоянна военна база в страната и да ускорят интеграцията ѝ в НАТО след руската инвазия в Украйна, заяви в неделя косовският министър на отбраната Арменд Мехай.

Съединените щати вече имат 635 войници в балканската страна за поддържане на крехкия мир като част от мироопазваща мисия на НАТО. 

„Ускоряването на членството на Косово в НАТО и наличието на постоянна база на американските сили е непосредствена необходимост за гарантиране на мира, сигурността и стабилността на Западните Балкани", заяви Мехадж на страницата си във Facebook.

Косово се присъедини към други държави, които въведоха санкции срещу Русия. Мехай заяви, че правителството му е готово да предложи помощ за всякаква военна операция в Украйна, ако Вашингтон поиска това.

Независимостта на Косово от 2008 г. е призната от над 110 държави, предимно западни страни, но не и от Сърбия или нейния традиционен съюзник Русия. Четири членки на НАТО също отказват да признаят независимостта на Косово. Страната все още не е член на Организацията на обединените нации поради възраженията на Русия.

Населеното предимно с етнически албанци Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

„Днес Косово, регионът, а и целият свят са изправени пред опасности, породени от агресивния курс на Русия“, заяви преди дни косовският президент Вьоса Османи пред парламента в реч по повод 14-та годишнина от независимостта на страната ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още