IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарните пропадания вследствие на украинската криза са краткосрочен феномен

Скорошните разпродажби ще бъдат разглеждани от историята като "неравност по пътя", коментира експерт

09:32 | 04.03.14 г.
Пазарните пропадания вследствие на украинската криза са краткосрочен феномен

Глобалните пазарни пропадания, предизвикани от ескалацията на напрежението в Украйна, са "краткосрочен феномен", който ще отшуми в рамките на няколко дни. Такова становище изразиха експерти, наблюдавайки движенията на азиатските борси във вторник.

"Има известна несигурност на капиталовите пазари в резултат на политическата и военната несигурност в Украйна, които естествено изостриха опасенията за основните икономически слабости на страната. Въпреки това аз напълно вярвам, че това ще бъде краткосрочен феномен", отбеляза Найджъл Грийн, основател и главен изпълнителен директор на консултантската компания deVere Group.

"Вярвам, че това пропадане ще бъде разглеждано от историята като "неравност по пътя", тъй като пазарите ще се възстановят бързо. Не се притеснявам, че сме на път да изпаднем в нова глобална рецесия в резултат на задълбочаващата се криза в Украйна", добави анализаторът пред CNBC.

По думите му положението ще се нормализира в зависимост от това дали и под каква форма инвеститорите са склонни да класифицират конфликта по оста Киев-Москва като "местен въпрос".

Азиатските пазари показаха известни признаци на стабилизиране във вторник, ограничавайки загубите си до под 1%. Ден по-рано обаче, в понеделник, фондовите борси по света бяха подложени на силен натиск след руската военна намеса в Украйна. Ходъл на Кремъл подтикна световните лидери да призоват за санкции срещу Москва. Президентът Барак Обама дори заяви, че САЩ ще разгледат икономически и дипломатически стъпки за изолация на Русия и призова Конгреса да ускори отпускането на помощ за Украйна.

Според експерта от PineBridge Майкъл Кели предизвиканите от кризата в Украйна разпродажби вероятно ще отшумят до следващата седмица.

"Проблемът ще бъде решен политически и може да отнеме известно време преди стабилността да се завърне. Въпреки това не виждам никакво съществено по-дългосрочно въздействие върху глобалната финансова ситуация", коментира анализаторът.

Друг сигнал, че кризата в Украйна ще има краткотраен ефект върху глобалните пазари, е, че страната е отговорна за едва 0,2 на от световния брутен вътрешен продукт (БВП).

"Нека разгледаме нещата в перспектива. През 2012 г. Украйна постигна БВП от 176 млрд. долара. Нейната икономика е по-малка от тези на Гърция, Португалия или Ирландия. Тя е по-малка и от Чехия, Алжир, или Перу. Така че прякото въздействие върху световната икономика, дори и ако Украйна изпадне в гражданска война, ще бъде минимално", заяви Патрик Шованец, управляващ директор в Silvercrest Asset Management.

"При тези обстоятелства няма да имаме огромни изненади. Не говорим за една много голяма икономика", допълни той.

През миналата седмица кредитната агенция S&P понижи дългосрочния рейтинг на Украйна до CCC с аргумента, че политическата криза е поставила страната във възможна неспособност да обслужва дълга си. Причина е несигурността около обещаната от Москва помощ на стойност 15 млрд. долара. Впоследствие обаче Киев успя да договори сумата от Международния валутен фонд (МВФ).

Повече за ситуацията в Украйна и други пазарни новини вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още