IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредната стъпка на балтийските страни към енергийна независимост

С новите си връзки до Швеция и до Полша Литва ще може да купува електричество не само от Русия

12:42 | 09.12.15 г.
<p>
	Новооктритият терминал за втечнен природен газ в Литва <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Новооктритият терминал за втечнен природен газ в Литва Снимка: архив Ройтерс

Четвърт век след като излязоха от хватката на Съветския съюз, балтийските страни най-накрая се освобождават и от енергийната си зависимост, коментира Bloomberg.

Днес (9 декември) влиза в експлоатация електропровод на стойност 1,1 млрд. евро, свързващ Литва с Полша, обявиха мениджърите на мрежата. Втората връзка от Литва до Швеция, достатъчно голяма, за да елиминира руския внос в балтийската страна, също трябваше да започне работа в сряда, но заради пожар в близост до шведска конверторна станция тестовете, планирани за понеделник бяха отложени.

След като през миналата година бе открит първият терминал за внос на втечнен природен газ (LNG) в Източна Европа, с цел да се сложи край на руския монопол върху доставките на гориво, двата електропровода са втората стъпка към енергийна независимост, твърди енергийният министър на Литва Рокас Масиулис.

Почти половината от търсенето на страната през последното тримесечие е било задоволено чрез руски внос, показват данните.

„Страхът от руския фактор ще бъде елиминиран, точно както страхът от руския газов фактор бе елиминиран с откриването на терминала за втечнен природен газ“, заяви Масиулис в телефонно интервю на 3 декември. „Сега можем да купуваме електричество от Полша, от Швеция, от Русия, Латвия или Естония, всичко зависи от цената“, допълни той.

Разширяването на капацитета на Литва е от централно значение за енергийната независимост на региона, тъй като страната е основната връзка към Беларус, а оттам и до Русия. Общият енергиен дефицит на Литва, Латвия и Естония надмина с 25% търсенето в региона през миналата година, като половината се покрива от внос през Литва.

Литва е принудена да внася почти три четвърти от електроенергията си, след като затвори ядрената си централа Игналина през 2009 г. Страната е била най-големият пазар за енергиен износ на Русия след Китай през миналата година, твърди Inter Rao PJSC, мрежов оператор, базиран в Москва.

Интеграцията означава, че Русия ще трябва да инвестира милиарди долари за модифициране на мрежата си, за да гарантира доставките до анклава си Калининград между Полша и Литва, заяви президентът Владимир Путин в интервю през септември.

През пролетта руски военни кораби спряха работата на морския съд, който полагаше кабела между Литва и Швеция. 

„Изразихме опасенията съвместно с Латвия и поискахме обяснение“, заяви Ибрахим Байла, енергиен министър на Швеция, в интервю в Стокхолм от 23 ноември. „Сега, когато кабелът е положен, се надяваме, че няма нужда да се безпокоим за подобни въпроси“, каза той.

Русия се опасява, че ходовете ще разчупят цикъла на бившата съветска мрежа, която позволява на енергията да прекосява границите на преди единната преносна мрежа, и ще изолира Калининград, връзката с който преминава през Литва, заяви Путин за PBS. Енергийните потоци през мрежата от съветската епоха не се контролират от балтийските страни, твърдят мениджърите на мрежата.

Русия планира да построи четири електроцентрали в Калининград, за да подобри баланса на енергийни доставки в региона. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още