IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Полша одобри забрана срещу пазаруването в неделя

Нов проектозакон ще принуди търговците на дребно да спират работа за по две недели месечно от следващата година и за всички от 2020 г.

18:39 | 24.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Управляващата партия в Полша одобри закон, който постепенно ще наложи забрана за пазаруване в неделя. Така партията отговори на искането на консервативните си католически поддръжници с мярка, която рискува да подкопае икономическия растеж, да удари корпоративните печалби и да засегне инвеститорите в недвижими имоти, съобщава Bloomberg.

Партията „Право и справедливост“ обеща да отдалечи най-голямата източноевропейска страна членка на Европейския съюз от статуквото в блока и да я върне към традиционните ѝ корени. В петък тя прие закон, с който ще принуди търговците на дребно да спират работа за по две недели месечно от следващата година и за всички недели, с малки изключения, от 2020 г. Подкрепен от профсъюзите и католическата църква, проектозаконът сега трябва да бъде одобрен от горната камара на парламента и подписан от президента Анджей Дуда.

Макар че и други страни членки на ЕС принуждават магазините да затварят в неделите и по празниците, икономиката на Полша се базира до голяма степен на вътрешното потребление и много компании зависят от пазаруването през уикенда за голяма част от продажбите си. Пример за това е най-големият търговец на дребно на дрехи в страната – LLP, при който 18% от приходите идват от пазаруващите в неделя. Потреблението на домакинствата е основният двигател на икономическия растеж през третото тримесечие.

„Всяко ограничаване на икономическата активност, например на търговията на дребно, ще доведе до по-слаб икономически растеж“, коментира Михал Дибула, базиран във Варшава икономически стратег в Bank BGZ BNP Paribas. „Това може да повлияе на печалбата на засегнатите компании, но потребителите може също да реагират, трупайки резерви от стоки“.

Икономиката на Полша се е разширила с 4,7% през третото тримесечие на годишна база, което е най-голямото увеличение от 2011 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още