IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния увеличи лихвените си проценти за първи път от десетилетие*

Мярката идва изненадващо на фона на увеличаваща се инфлация и икономически растеж

11:41 | 08.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Румъния увеличи лихвените си проценти за първи път от почти едно десетилетие на фона на нарастващата инфлация и един от най-бързите темпове на икономически растеж в Европа, съобщава Bloomberg.

Новите лихвени проценти са в размер на 2%, като досега те бяха замразени на рекордно ниски стойности от 1,75%, става ясно от изявление на Централната банка в страната.

По-ранно проучване на агенцията сред 15 икономисти не изключи подобен ход, въпреки че според две трети от експертите това нямаше да стане днес, а в рамките на идните три месеца.

Гуверньорът на финансовата институция Мугур Исареску заяви преди това, че увеличаването на лихвените проценти преди Европейската централна банка (ЕЦБ) рискува да привлече непостоянен чуждестранен капитал и да влоши финансовата стабилност. 

За властите обаче нямаше голям избор: през ноември инфлацията в страната достигна до най-високото си ниво от четири години насам, а допълнителните данъчни облекчения и покачването на заплатите в публичния сектор стимулираха растежа на икономиката до 8,8% на годишна база през третото тримесечие на 2017 г.

„Възходящата инфлация ще накара политиците да действат най-рано този месец“, смята базираният в Лондон икономист Марцин Куявски от Nomura International Plc. Въпреки това според него съществуват рискове, тъй като инвестиционната активност остава по-слаба, независимо от впечатляващия икономически растеж.

По време на последното си заседание през 2017 г. Румънската централна банка сви диапазона между депозитите и лихвите по заеми за втори път – ход, който се разглежда като прелюдия към увеличение на лихвените проценти в началото на тази година. Тогава Исареску изрази притесненията си за фискалните политики на страната, които според него са объркващи за инвеститорите и доведоха и до предупреждения от Европейския съюз за бюджетния дефицит. 

*Информацията е актуализирана към 15:15 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още