IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се скара на Румъния за "значителните бюджетни отклонения"

Съветът на финансовите министри на ЕС прекрати процедурата за прекомерен бюджетен дефицит срещу Великобритания

16:58 | 05.12.17 г.
<p>
	Букурещ. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Букурещ. Снимка: Архив Ройтерс

Румъния не предприема никакви ефективни действия, за да коригира "значителните бюджетни отклонения", записали са финансовите министри от Европейския съюз (ЕС) в решение, цитирано от пресцентъра на Съвета.

Букурещ вече има едно предупреждение от ЕС по процедурата за отклонения в средносрочните бюджетни предвиждания. И двете процедури са част от правилата от Пакта за стабилност и растеж.

В края на ноември и агенцията за кредитен рейтинг Moody`s отчете някои проблеми за румънската икономика

В есенната си прогноза от Европейската комисия (ЕК) посочват, че виждат влошаване на структурния баланс (от 1,1% от брутния вътрешен продукт) на бюджета през 2017 г. В допълнение и прогнозният дефицит ще надхвърли 3%, каквато е пределната граница, заложена в Маастрихтския договор. Очакванията на ЕК са, че Румъния ще приключи 2017 г. с бюджетен дефицит от 3,3%, което ще означава и начало на процедура по бюджетен дефицит.

Букурещ получава от днешното заседание и критика относно растящите разходи - до 4,9% от БВП, при препоръка от Съвета за разходи до 3,3% от БВП.

Финансовите министри препоръчват икономическият растеж на Румъния да бъде използван за намаляване на бюджетния дефицит, става ясно още от съобщението на Съвета. На Букурещ е даден срок до 15 април 2018 г. да отговори на дадените днес препоръки.

В отделно решение финансовите министри прекратяват процедурата за прекомерен бюджетен дефицит, водена срещу Великобритания още от 2008 г. На няколко пъти тя беше удължавана, а Съветът предупреждаваше, че Лондон не прави нищо, за да изпълни препоръките.

Сега обаче данните показват, че британското правителство свива дефицита под нивото от 3%. През 2015-2016 г. той е бил намален до 4% от БВП, а през 2016-2017 г. - до 2,3%.

Очакванията са, че Великобритания ще продължи да намалява дефицита си и през следващите години - до 1,8% от БВП през 2018-2019 г. и до 1,3% през 2018-2019 г. В есенната си прогноза от ЕК отбелязват и подобряването на структурните баланси на бюджета в периода между 2008-2009 г. и 2016-2017 г.

В същото време публичният дълг на страната се удвоява в този период - от 41% до 86,8% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още